Kaarnatuuli

by Michael Tillman

Suomeen piti viikonloppuna iskeä hirmumyrsky. Sellainen  hirmumyrsky, joka Norjan rannikolta tuo tänne  ilmojen halki kuolleita turskia ja repeytyneitä urheilukansan villapaitoja. Sanottiin, että 40 metriset aallot  kesyyntyvät Ruotsin päällä sen verran, että Lohtajalla ja Närpiössä ne ovat enää  kymmenmetrisiä, mutta silti vielä muuttavat   paikkakuntien  kielisuhteet ja jyräävät kotimaisen  tomaattituotannon kasvihuoneet  päreiksi.

Mitä sitten tuli ?

Tuli kevään ensimmäinen kaarnatuuli. Sääpaniikin  lietsojille  tiedoksi se, että näitä kaarnatuulia tulee kaikkiaan kolme kevään aikana. Ja siitä viimeisestä arvon kauhupetterit  voivat  säästudioissaan ennustaa ja kertoa kansalle sen, koska se kesä tulee ja jäät lähtevät. Ihana Anne Borgström jätetään tietenkin arvostelun  ulkopuolelle. Hänen juttuihinsa minä luotan.

Kaarnatuuli on maailman luonnollisin juttu. Joka kevät  noin kolme kertaa luonto puhaltaa metsän puhtaaksi. Vanha kaarna irtoaa. Kuivat oksat irtoavat  ja putoavat kunnanmiesten höyläämälle ladulle, jotta kansa ymmärtäisi kevään kohta koittavat  ja  huomaisivat suksensa  vintille  viedä.

Moottorikelkkailijat eivät kaarnatuulista välitä. Niinpä lähiviikkoina aika monta sellaista uppoaa jorpakkoon palokuntien  sukellusharjoitusten kohteeksi.

Mediaan on siis levinnyt yhtäältä luonnosta vieraantuminen ja sitten ihmisten säikyttely. Me periferiassa nauramme usein sille, miten ensilumi yllättää pääkaupunkiseudun  autoilijat. Meitä naurattavat  nämä ylimitoitetut ennustukset, joita lähetetään sieltä Pasilasta  maakuntien turvaksi. Muistelen, että lähes kaikki tuhoa tuoneet  luonnonmullistukset ovat Suomessa tapahtuneet  yllätyksinä

Viikonloppuna  tosin pääkaupunginmedia yritti ennustaa  tulevia kauhuja varovaisesti kertomalla sen, että   koko Keskustan kerma  ja puolueen penaalin terävimmät kynät ovat Itämerellä risteilemässä samassa laivassa ja edessä on  hirmumyrsky. Yksikään media ei   sentää hennonut ajatella tulevan eduskunnan  voimasuhteita  siinä tilanteessa, että  Keskusta risteilyalus olisi muuttunut sukellusveneeksi kesken reissun.

Ja vielä tältä paikalta. Yritän olla tarkkana ja raportoida Median  tietoisuuteen loput kaarnatuulet. Ja  muistin virkistämiseksi vielä pari muuta juttua, jotka liittyvät Kynttilänpäivään..

Kustaa Vilkuna Ajantiedossaan kertoo, että ensimmäisestä suojasta kynttilänpäivän (2.2.) jälkeen on yhdeksän viikkoa sulaan veteen -jäiden lähtöön, kymmenen viikkoa kyntöön ja kaksitoista viikkoa ohran kylvöön. Tuo vanha Kynttilänpäivä oli todella 2.2., joten tuo viime perjantain suojasää oli sitten se ensimmäinen kynttelin jälkeinen suoja.

Jäät lähtevät sen mukaan sitten täällä Keski-Suomessa 10.huhtikuuta, kyntämään päästään 17. huhtikuuta ja vapun jälkeen  päästään kylvämään. Tuntuu vähän uskomattomalta.  Asia tarkentuu  kevään aikana, kunhan koemme  toisen ja kolmannen kaarnatuulen. Muistaakseni kolmannesta  kaarnatuulesta kuusi viikkoa  on jäittenlähtöön.

Kaarnatuulista ja muista kevään merkeistä välittämättä  jokainen  lukija voi  harrastaa  näitä asioita harjoittelemalla. Voi ennustaa arkipäivän asioita ja sitä kautta saada varmuutta  omaan osaamiseensa , sekä saada sitä kautta tunnistaa ja tunnustaa  omia vahvuuksiaan. Helppo harjoituskohde on esimerkiksi  ennustaa se, moniko puolue kevään eduskuntavaaleissa   omasta mielestään selvisi voittajana

Mainokset