Helppo kuunneltava

by Michael Tillman

lapsiasiainvaltuutettu+tuomas+kurttila+2

Eilen Tuomas Kurttila esiintyi televisiossa lastensuojelun tiimoilla. Häntä haastateltiin asiassa, joka on kaikille tuttu ja joka johti 8 – vuotiaan tytön kuolemaan. Ensimmäiset syylliset ovat saaneet asiasta elinkautisen. Nyt syytetään tusinan verran virkamiehiä siitä, että asiat pääsivät tapahtumaan.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila esiintyi uutislähetyksessä oranssissa villapaidassa. Hän esiintyi kovasti edukseen. En nyt puhu substanssista. Puhun esiintymistaidosta.

Siitä on kulunut jo vuosia, kun edellisen kerran olen törmännyt henkilöön, joka näin suvereenisesti hallitsee puheen ja kehon kielen. Olin äimistynyt, ihastunut ja olisin halunnut kuunnella hänen esitystään tunnin, ehkä jopa kaksikin.

Kurttilan ääni on upea. Sitä meillä kaikilla ei tietenkään ole, mutta me voimme ottaa opiksi muista Kurttilan taidoista. Hän nimittäin hallitsee äänenpainon ja eleiden yhteensovittamisen hienosti. Hän ei syyllisty ylikorostamiseen, mutta toisaalta, hänen tauotuksensa, pään liikkeet, katsekontakti ja rytmityksensä myötäilevät täydellisesti sitä sanomaa, jota hän kussakin lauseessa ja virkkeessä välittää.

Kurttilan käyttämä kieli on vivahteikasta. Se ei ole popularisoitunutta, mutta se eroaa poikkeuksellisen vahvasti virkamieskielestä. Kurttilan habitus on ehkä vähän pehmo ja hipsterimäinen. Hänen kielensä on kuitenkin viiltävää, uusia uria aukovaa ja pelottavan uskottavaa.

Käykää katsomassa.

http://areena.yle.fi/tv/2191023

 

Mainokset