Virhe

by Michael Tillman

On pirunmoinen virhe  lukea illalla Ian McEwansin kirjaa, jos  seuraavana aamuna on   edessä 7 tuntia testosteronin riivaamaa opetusta. Ian McEwan valvotti  minua rankasti. Lohtua toi ainoastaan Sylvie Vartan, joka ilmaantui sänkyni laidalla noin klo  3.30 ja  ja sanoi minulle selvästi suomeksi:

” Rakastan mutustella  kuivattua poronlihaa ! ”

Mc Ewasin Rannalla – romaani on taas täyttä sementtipuutarha-juttua. Taas kaivetaan ihmisen pohjamudat esille ja tongitaan niitä oikein  kunnolla. McEwansin rinnalla perustutkinto – pojat ovat  täydellisiä  Cantores Minores –enkeleitä.  McEwansin aiheena on tällä kertaa  tässä  kirjassa, niin kuin niin monesti ennenkin,  erotiikka

Nyt mukana on  mausteena  myös  hääyö. Mennään  vähän  niin kuin  syvemmän kautta.  Hämmästyttävä on tämä kirja. Sitä lukiessa  näinkin vanha mies saa kivikovan stondiksen, jonka McEwans  sitten kyllä välittömästi  lerpauttaa  kauhistuttavalla  tekstillään  siihen kuntoon, jossa se on silloin, kun veri tarvitaan ajattelemiseen ja vihollista pakoon juoksemiseen.

Olen ollut tähän asti elämässäni Papa Hemingwayn miehiä. Kun ikää tulee, ja mikään ei enää tunnu miltään, on ehkä ryhdyttävä vannomaan McEwansin nimeen.  Siinä on sekin  hyvä puoli, että omat synnit   siinä leikissä  joskus tuppaavat haalistumaan, kun lukee Ewansin kirjoista siitä, mitä kaikkea ihminen voi tehdä ja mitä siitä seuraa.

Mainokset