Kaupungin rahat

by Michael Tillman

Tämä kaupunki on  kaulaansa myöden  kusessa, eli nesteessä. Rahaa ei ole oikein mihinkään  toimintoon taikka kohteeseen ja koko ajan eletään , jos ei nyt ihan syömävelalla, niin ainakin  hilkulla ja  kinttaalla. Kriisikunnaksi on matkaa semmoinen   oravankusema.

Tämmöisenä talvena  tuntuisi helposti siltä, että kaupunki säästää huimasti  kiinteistöjen  lämmityskustannuksissa   ja hiihtolatujen  jyrsimisessä ja  lumenaurauksessa.  Sääliksi käy nyt aurausurakoitsijoita, joiden koneet makaavat tyhjänpanttina ja  kaupunki voi kaikki aurausmaksut ja lumenkärräysrahat laittaa   peruskoululaisten  opiskeluvälineisiin ja  vanhustenhuollon  parsimiseen.

Kahvipöydässä kuulin  kuitenkin  semmoista, että aurausurakoitsijat ovat tehneet  kaupungin kanssa kokonaisurakan. Urakkahinta valuu urakoitsijoiden   taskuun pikkuhiljaa maksuposti-ohjelman  mukaisesti. Lumiaurat ovat olleen muistaakseni kerran tänä talvena liikenteessä. Hiekotusta on tarvittu jouluna. Kaupunki on ottanut  yrittäjäriskin  itselleen yrittäjän  nenän edestä, noin vain, eikä yrittäjä ole ymmärtänyt  pistää yhtään hanttiin.

Taidan minäkin  ensi syksynä yrittää työnantajani kanssa kokonaisurakkaa  työtehtävistä. Teen urakan  20 opiskelijasta.  Hoidan  ja opetan heitä   niin, että heistä 90 % valmistuu  kolmen vuoden  kuluttua ammattiin. Työnantaja voi huoletta maksaa minulle  könttäsummana  näiden työvuosien   palkan,   kertamaksuna,   heti syyskuun toisella  viikolla.  Minä sitten hoitelen asiat niin, että nuoret saavat  tutkintotodistuksen.  Lose/ Lose – tilanne parhaimmillaan. High risk  – low profit. Tack så mycket, Ingen vinst !

Ja tätä  kevyttä ja huojuvaa aasinsiltaa  myöden illan pääaiheeseen.

Merkittävää  näyttää  yhteiskunnallisessa kehityksessä olevan nyt se, että yhä useampi älymystöön kuuluva on ryhtynyt  puhumaan kielteisesti nk. pakkoruotsista. Se on merkillinen kehitys, jota en oikein ymmärrä. Se kehitys on kuitenkin hyvin selvää  ja sen aistiminen  saa  olotilani  huteraksi. Mitä muuta älymystö  pikku – päissään näinä aikoina pohtii…

Mainokset