Zafon

by Michael Tillman

Marina

Carlos Ruiz Zafónin kirjat ovat  Barcelona – tykitystä alusta loppuun. Ne lumoavat  helposti, jos on  altis espanjantaudille.  Ja niin kauan kuin  Ryan Air lentää Tampereelta  puoli-ilmaiseksi Kataloniaan, nämä Zafonin kirjat  ovat  erittäin vaarallisia   varomattomalle  lukijalle.

Lapset ja lapsenlapsi lähtivät  koteihinsa. Niinpä minä luin tämän iltaa ja yötä myöden  pois kuleksimasta, jotta  saisin edes  vähän potkua tähän golf-kauden  lopun  toimettomuuteen.

Kirjan Barcelona  on jälleen  huikea ja kummallinen kaupunki, täynnä rappiota, synkkiä kertomuksia,  hylättyjä hautausmaita,  rakkaustarinoita ja historian siipien havinaa. On ehkä lähdettävä käymään ja  yritettävä paikan päällä ymmärtää näitä  hienoja kirjoja vielä vähän paremmin. Aluksi saattaisi riittää viikonloppumatkakin, sillä tämä kirja on oudon lyhyt ja nopealukuinen. Zafonin aikaisemmat  käsiini osuneet teokset ovat olleet  selvästi tiiliskivimäisempiä ja  hidassoutuisempia.

Marina on  tytön nimi. Poika taas  on Oscar Drai.  Kertomus  on tietenkin rakkaustarina, mutta  aika erikoinen sellainen. Mukana on Sci-fi meininkiä, tavallista  monipolvista historia – tarinaa ja sitten  herkkää ja monimutkaista paikalliskuvausta.  Kauhu- ja fantasia-  osista en oikein osannut nauttia. Vanhoja hevosvaunuja  pimeässä suurkaupungissa  hautausmaiden liepeillä saattaa hyvinkin esiintyä katolisissa maissa. Täällä pohjolassa semmoiseen menoon on aika vaikea  heittäytyä.

Katedraalia kirjassa taas  rakennetaan. Ja on  siellä Zafonin  ystäville muitakin pieniä kiinnekohtia. Suurimmaksi  osaksi  liikutaan kuitenkin mystisissä ympyröissä ja ongelmat ovat  vähän monimutkaisempia  kuin  Serranon  perheessä.

Huomenna en  ehdi  yhtään kirjaa lukea, sillä suuntaan kohti merta ja lounaismurteita. Menen kuuntelemaan tarinoita livenä. Saatan käydä torilla pystykaffetta  juomassa ja satamassa laivoja katselemassa. Mahdollisesti  seikkailen myös   Varsinaisessa Suomessa. Käyn haudoilla sytyttelemässä kynttilöitä ja  mietin nuoruuteni vuosia

Mainokset