STX, THE END

by Michael Tillman

Hollmingin telakan taru on sitten lopullisesti ohi. Samalla siinä meni myös Repolan telakka.  Raumalla ei enää kunnon astioita rakenneta. Finito. Kaput.

Vähän ilmassa on  haikeutta. Hollmingin  suku Koiviston saarelta on kaukaisesti  sukua ja me karjalaiset on totuttu  muistelemaan ja pitämään yhtä. Niitä  sotakorvauskuunareita ei  maailman vesillä enää juurikaan liiku, mutta muita aluksia sitä enemmän. Merikapteeni Hollmingin  elämäntyö on nyt  välitilinpäätöksessään.  Tästä eteenpäin  ei laivoja tule.

Telakkamiehet olivat ylpeitä ammattitaidostaan. Paperimiehet ehkä saivat parempaa palkkaa, mutta telakkamiehet tekivät  konkreettisia  ja mahtavia  esineitä.  Hollmingin  laivateollisuuden loppu osuu  kohtalonomaisesti yhteen  erään toisen aikakauden kanssa. Hollmingin  yritysperheeseen kuului aikoinaan Salora OY. Ja sen  jatkona Mobira.

Jos vaikka koska onkin  Nokian-leirissä  ilmennyt pientä  ylimielisyyttä muita  kotimaisia   puhelintuotteita kohtaan, tämä syksy on tasannut huomattavasti  eroja. Molemmilta  ovat puhelimet menneet.  Hollmingilta menivät laivatkin.  Molemmilla on jotain jäljellä.

Holming oy  on  ilahduttavan pirteä ja selkeä yritys edelleen. Se kutsuu itseään konepajaksi. Semmoisesta  sanasta ymmärtää heti, mitä  verstaassa tehdään. STX- yrityksestä ei ota pirukaan selvää.

Mainokset