Uskonpuhdistuksen kynnyksellä

by Michael Tillman

Nokia uskomme on osoittautunut  ontoksi ja tyhjäksi. Siihen ei  tavallisen ihmisen enää kannata toivoaan panna ja taivaspaikkaa odotella. On pakko miettiä, mihin sitä enää kannattaa uskoa. Kansakunnalla on joulunjälkeinen olo. Lahjat on jaettu ja seuraavaan jouluun on  helvetisti aikaa.

Olisi ehkä aika  uskonpuhdistukselle. Olisi ehkä aika pohtia sitä, miten seuraavat  kolmekymmentä vuotta sujuvat. Ja jos oikein viisaita oltaisi, olisi  mukavaa jo nyt  pohtia sitä vähän etukäteen, miten selvitään sitten, vuodet + 30 – 60.

Connecting people. Nokia saataa parhaassa tapauksessa todella  kytkeä ihmiset yhteen, mutta vasta  sen jälkeen kun  puolet pääomasta ja osaamisesta on hupuloitu maailman tuulin. Vanhastaan tiedämme, että yrityksen riskinottokyky on  u-kirjaimen muotoinen. Kun  ulosottomies kolkuttelee  ovelle, suuriakin riskejä voidaan ottaa, jos vain pelastus on saatavilla. Jos taas yrityksellä menee jumalattoman hyvin, riskinottokyky on  taas huipussaan.  Keskiverto-Keijot ja tavalliset  arkipäivän yritykset eivät suuria riskejä ota. Niille riittä, että kaikki menee kohtuullisen  hyvin.

Nokia voi nyt ryhtyä ottamaan taas riskejä. Se asia ei kuitenkaan pelasta kansakuntaa. Se kortti on jo käytetty. Seppä Ilmarinen saa ryhtyä takomaan uutta  Sampoa . Siihen liittyen  pitää jostain löytää uusi puhdistettu  yritysusko. Nyt olisi Platonin luolavertauksen luolasta päästettävä irti joku kahlituista. Olisi  patistettava hänet aurinkoon luolan ulkopuolelle. Vielä olisi  löydettävä tarpeeksi  kahjoja luolassa istujia, jotka uskoisivat luolaan takaisin palannutta, kun hän raikkain sanakääntein  malailisi  ulkopuolella odottavaa  ihanaa  maailmaa.

On haurasta ja  tuskallista katsoa sitä, miten liike-elämän  media käyttäytyy  tässä  murrosvaiheessa  kuin Seitsemän – päivää aviisit. Syyria, Obama, koripallo-ottelu  ja oppivelvollisuus-iän nosto ovat aivan liian  harmaita ja mitäänsanomattomia aiheita nokia-kiiman rinnalla. Jokainen niistä saattaa kuitenkin  olla se perhosen siiven  isku, joka laittaa  seuraavan kummallisen ketjureaktion liikkeelle.

 

Mainokset