Ohitetut mahdollisuudet

by Michael Tillman

Jos ihmispoloinen olisi ollut kaukaa  viisas, hän olisi aikoinaan hankkinut itselleen  ja lapsilleen   kymmenittäin eri pankkien säästölippaita. Jälkikasvu olisi oppinut   säästölippaiden kanssa   säästäväisiksi ja tarkoiksi, mitä tulee  rahaan. Ei niin, että  he olisivat erityisen tuhlaavaisia nytkään, päin vastoin.

Runsaasta säästöpossulaumasta olisi  sellainen etu, että sikopaimen voisi  muuttaa   laumansa rahaksi kirpputoreilla ja turuilla. Pikkuisesta  hippolippaasta  joutuu nykyään maksamaan sellaisen summan rahaa, että sillä olisi saanut aikoinaan  lippaan lanseerausvuonna  miehen  ja traktorin töihin pariksipäiväksi.
Isommat Hippo- siat maksavat niin paljon, että en edes henno sanoa. Näyttäisi siltä, että  järkevintä olisi  sijoittaa rahansa   sijoituksen elementteihin, ei itse rahaan taikka tavaraan. Asiaa auttaa ilmeisesti myös se, että joku, taikka jotkut ovat  aloittaneet  säästölipas-keräilyn.
Minä kuulun  siihen   sukupolveen, jonka  ensimmäinen kovapintainen hankinta ei ollut suinkaan häkkisänky, vaan säästölipas. Asioita hankittiin sitten sitä mukaa, kun  rahaa säästöön kertyi. Velaksi ostettiin vain kiinteää omaisuutta, ei kulutustavaroita. Vekseleitä käyttivät juopot ja  liikemiehet. Juopot liikemiehet erityisesti. Rembussia käyttivät  selaliset liikemiehet, jotka selvisivät seuraavaankin tilikauteen.
Mutta tavallinen kansa säästi.
Post-moderni kulutusyhteiskunta vihaa säästölippaita. Ne kuuluvat museoon taikka keräilykohteeksi.  Erityisen vahvasti ne kuuluvat museoon. Sitä indikoi nimittäin niiden korkea hinta.
Kirpputorin  viereisellä pöydällä oli  Tamronin  Zoom – objektiivi. Sellaisesta  joutui aikoinaan maksamaan  puolenkuukauden palkan. Nyt sen olisi saanut 5 eurolla. Telejatkeen olisi saanut  myös 5 eurolla. Vanhempia filmikameroita saattoi ottaa ilmaiseksi pahvilaatikosta, jos mieli teki. Rolleicod 6 x  6  maksoi sentään edelleen kahden päivän palkan. Nikkormaattia olisi saanut  30 eurolla. Minä maksoin omastani vuonna 1971 kolmen kuukauden palkan.
Säästölippailla  tekisi rahaa. Se näyttää selvältä. Niitä jaettiin ilmaiseksi aikoinaan  ja nyt niitä voisi myydä toisille hyvään hintaan. Seuraavaa  hittituotetta on vaikea  etukäteen ennustaa. niinpä kannattaa varmuuden vuoksi laittaa kaikki talteen. Kannattaa  ryhtyä kulutus-anarkistiksi.
Mainokset