Lähden meren äärelle

by Michael Tillman

Menen Poriin  kuuntelemaan musiikkia ja katselemaan ihmisiä. Musiikista en mitään ymmärrä, ihmisistäkin aika vähän. Ihmisiä on kuitenkin mukava katsella. Se on mieliharrastukseni. Joskus tuntuu siltä, että ihmismieli improvisoi enenmmän kuin paraskaan kvartetti. Niinpä minä menen kuuntelemaan nimiä, en musiikkia.
Tärkeintä on kuitenkin se, että pääsen meren äärelle. Mies unelmoi aina merestä ja naisesta. Molemmat ovat asioita, joista mies on tullut. Näin sanoi aikoinaan Tommy Taberman -vainaa, eikä meillä päin Satakunnassa ole tapana ollut koskaan vainajien puheita vääristellä  tai moittia. Hyvin  ajateltu asia.
Ajan siis läpi Suomen  Villin Lännen. Sillekin sydämeni sykkii. Olen siellä syntynyt ja  valtion poikaleirin  käynyt. Ajan siis Satakuntaan, tuohon kummalliseen  maakuntaan, jossa  on kaksi jääkiekkojoukkuetta ja kuusi demaripuoluetta.  Raumalainen  jääkiekko on harvinaista siinä mielessä, että yhdenkään liigajoukkueen  kannattajakunta ei ole  maantieteellisesti niin suppealta alalta.  Porilainen sosiaalidemokratia on taas erikoista siinä mielessä, että missään  muualla puoluetoverit eivät vihaa toisiaan niin paljoa. Kuusi demaripuoluetta maakunnassa on oikein hyvä saavutus ja kertoo maakunnan ihmisten luonteesta jotain. Raumalla kaksi, Porissa kaksi ja Ulvilassa kaksi. Sen lisäksi joku maakunnan demokraatti saattaa olla myös Urpilaisen kannattaja.
No keskustaihmisiäkin on maakunnassa  ainakin  kuudenlaisia. Se on selvä. Pohjoisessa ovat Kaken porukka, jotka  äänestävät ja toimivat ihan miten sattuu. Etelässä ovat Ääriläiset sikatilalliset, joiden  suuruudenkaipuuta ei mikään voita. Sitten ovat Huittisten seudun  einariniemisläiset. Neljäntenä ovat tietenkin  timokalli- joukot. Omalukunsa on ilman muuta sitten  Kokemäenjoen varren ökyisännät ja heidän  puolueosastonsa.
Ja  selvin kaikista on tietenkin eurajokilainen keskustalaisuus. Eurajoella  oli  oma puhelinosuuskunta ja Irjanteen kylälläkin oma puhelinosuuskuntansa  vielä  siinä vaiheessa, kun muualla maassa oli enää Sonera  ja DNA ja Saunalahti.
Hieno maakunta. Hienoja ihmisiä. Useinmiten kuitenkin  tyynenä kynnetään auralla maata.
Pallaan tunnelmoimaan tänne , jahkaa olen reissuni  tehnyt.


Mainokset