Loma

by Michael Tillman

Oletteko muuten huomanneet selalista asiaa, että  nk. köyhäkansa ja rupusakki ja maan matoset pitävät lomasna ensin ja  penaalin terävämmät kynät sitten ?

Joka kerta !

Se on oikeastaan hämmästyttävää. Tavallinen duunari voi joutua  lomalle jo toukokuussa. taikka kesäkuussa. Viimeistään tehdas laitetaan kiinni ja hänet ahdistetaan lomalle juhannuksena.

Johtava luokka jää lomalle pitkin hampain  heinäkuussa, mieluummin vasta heinäkuun puolessa välissä. He  menevät oopperajuhlille ja  sitten  elokuussa  he ovat lomalla,  kun  rupusakki on  häädetty pois laitumilta takaisin kuumiin konttoreihin.  Aika usein sanotaan, että syynä on työpaineet ja kiireet.

Minä luulen, että  herrasväki  haluaa olla vähän eurooppalaisia ja elokuussa taivastella, miten onkaan lämmintä ja sopivasti tilaa joka paikassa. Toisaalta, luulen myös niin, että lomien eriytyminen on  eräs keino ottaa  pesäeroa vallittuihin kansankerroksiin.

Usein statusymbolin omaisesti tähän myöhäiseen ajankohtaa liittyy vielä lisäksi ajatus loman  pituudesta ja nimenomaan sen lyhyydestä . Mitä lyhyempi loma on, sen korkeammalla  yksilö on yhteiskunnassa.

Mainokset