Huostaanotto

by Michael Tillman

Ruotsin esimerkin mukaisesti  maassamme viritellään keskustelua  kahdesta huostaanotosta. On ollut puhetta jälleen siitä, pitäisikö soutuveneisiin määrätä pakolliset pelastusliivit soutajille. Uutena  huostaanoton piirteenä eilen  maikkari aloitti keskustelun siitä, olisiko syytä ottaa vanhemmilta huostaan lihavat lapset.
Sunnuntaipäivän ratoksi pohdimme  hetken näitä huostaanottoja. 
Soutuvene asia on näistä ehkä vaarallisin. Se on osoitus  päättäjien  taidosta ja kyvystä  käydä lomallakin nk. koiravero-keskustelua. Siis keskustelua, joka  on  niin tuttua jokaiselle, että se synnyttää suuria tunteita ja joka aihe  on niin  pieni yhteiskunnan kannnalta, että  se saa aikaan hysteriaa.
Suomessa kuolee ihmisiä  tupakkaan,  viinaan, liikenteeseen, itsemurhiin ja muihin  syihin. Niiden kuolemien  määrästä voi esittää vain summitatisia lukuja, mutta se ovat  aivan erisuuruusluokan lukuja kuin  soutuvenehukkumiset.Veikkaan, että lakia  ei tule. Veikkaan, että  Suomen  miljoonaa soutuvenettä  ei pystytä  varustamaan  3 miljoonalla  pelastusliivillä.
Veikkaan, että lihavien ja laihojen lasten huostaanotoissa  on meille tarpeeksi tekemistä.
Suomessa taitaa olla  huostassa nytkin  16 000 lasta. Heistä aiheutuu yhteiskunnalle noin miljardin  euron vuosikustannukset. Koko Suomen puolustuslaitoksen ylläpito muistaakseni maksaa noin 2,5 mrd vuodessa. Nyt onkin syytä kysyä, mistä helvetistä me saataisiin  vielä kaikille lihavillekin lapsille huostaanottopaikka ja  siihen rahat.?
Olen seurannut erään pienen paikkakunnan huostaanottotilannetta. Paikkakunta on  maalla, periferiassa. Siellä asuu 6000 asukasta. Viime vuoden  elokuussa tilanne oli se, että  17 lasta oli otettu paikkakunnalla huostaan. Koko vuoden  luku lähentelee siten  25 lasta. Tuonkokoisen  paikkakunnan  ikäluokka on noin  40 -50 lasta. Pitkässä juoksussa tilanne on aika kestämätön, jos  huostaan otetaan vuosittain  puolet siitä määrästä, mitä paikakkunnalle syntyy uutta  ikäluokkaa.
Ikäluokkansa parhaimmisto nostaa 18 vuoden iässä kykintä. Paikkakunnalle jäävät pissikset  ja salihousuissa  ABC – laitoksissa  pyöriviä kuulapäitä, joiden aakkoset loppuvat C- kirjaimeen.. Salihousuissa kaahaavat siksi, että tavalliset vyöhousut eivät päälle sovi. Ja uusia huostaanotettavia riittää. 
Ongelmamme eivät ole soutuveneet. Ongelmamme eivät ole lihavat.  Ongelmamme ovat  huostaanotot. Vasta kakkosen tulevat lihavat. Sitten tulevat ABC- viihdekeskuksien ja kauppojen eteisissä olevat  raha-autoomatit. Sitten on helkkarin pitkä väli, oikein logaritminen aavikko, ennen kuin tulevat  ihmisiä murhaavat soutuveneet
Mainokset