Suora perä päälle

by Michael Tillman

Automiehet tietävät sen, että kun  kulkuväline on saatu vauhtiin, vaihdelaatikosta taikka perävälityksestä  voidaan valita  ” suora”. Matka on joutuisaa. Ennen muinoin, kun traktorien vetävät perävaunut  oli tehty kuorma-autoista, erityisen  suosittuja   kärryaihioita olivat ne kuorma-autot, joiden  perävedosta taikka vaihdelaatikosta löytyi ”suora”.  Silloin saattoi  traktorin  moottorilla  voimansiirron välityksellä piiskata yhdistelmää huomattaviin nopeuksiin. Olen nähnyt yhden Nuffin – yhdistelmän työntäneen perävedon avulla itsensä kuuden metrin korkeudelle mäntyyn.
Minä olen  heittämässä   elämässäni nyt ” suoraa” pesään. Urheilutermejä käyttäen katsomme sitten, mihin se riittää. Viime perjantaina työnantaja  kannusti  minua tähän  toimeen  latomalla irtisanomislapun  kouraan  vesisateessa klo 15.00.  Työsuhteen pituudeksi tuli 34 vuotta. Ihmispoloiselle jäi sopivasti aikaa  viikonlopun ajan  pohtia  asiaa kaikilta kanteilta. Koska edelleen minua sitoo lojaalius – vaatimus työnantajaa kohtaan, en selosta  teille tarkemmin niitä ajatuksia, joita  mielessäni  pyöri. Totean vain, että yksityisellä sektorilla  kyseiset toimet hoidetaan maanantaina.
Päätin sensijaan  laittaa  loikkarin päälle. Loikkarihan on tavallaan  tuon ” suoran” välityksen  synonyymi, paitsi, että loikkari voi olla  alle yhden. Loikkari on parhaimmillaan Volvo Amazonin kolmonen. Loikkari  laitetaan päälle käden liikkeellä, joka ulottuu kauas oikealle, lähelle apukuskin salattuja puutarhoja.
Uusi vaihe elämässä on siis alkamassa. 
Keskityn tulevaisuudessa siis uusiin asioihin. Tulevaisuudessa  kirjoituksissa käytän työnantajasta lyhennettä TA. Tai  termiä ” NE”. TE -lyhenne  säästetään  edelleen hurmaaville naisille.
Lähden kohta  pelaamaan golfia. Olen ainoa pelaaja  TA:n  meidän yksikkömme  henkilöstössä. Ja hyvä niin. Emme törmää tarpeettoman usein. 
Aamulla lähden Satakuntaan. Ennen lounasta  seison jo  meren äärellä paikassa, josta melkein näkee aavaa merta. Aavan meren tuijottaminen  saa ihmisen rauhalliseksi. Illalla menen savusaunaan ja kuuntelen hiljaista huminaa. 
Perjantain jälkeen on tapahtunut nyt jo uskomattomia asioita. Eilinen ei tuonut loton päävoittoa, mutta muuten  viikonloppu on tarjonnut  joka päivä runsain mitoin niitä asioita, joita  pidetään lottovoittoakin  suurempina. TA:n   on  yhä vaikeampaa kamppailla  muun todellisuuden kanssa.  Ei se kovin mallikasta ole ollut tähänkään asti, mutta tästä eteenpäin se todellisuus menettää hohtoaan  päivä päivältä.
Asia ei tietenkään ole  työn vika. Asia on työorganisaation  vika. Työ on hienointa maailmassa. Tai sanotaan nyt,  että kolmanneksi   hienointa.
Nyt siis laitetaan  suora perä päälle. Kuten automiehet hyvin tietävät, suorassa  perässä oli usein   se ominaisuus, että se vähän ” huusi”. Minäkin tulen käyttämään tulevaisuudessa vähän suurempaa ääntä ja  kovempia ilmaisuja. Sitä mukaa, kun etäisyyteni Niihin  kasvaa.
Ryhtykää valikoimaan juhannuskoivuja. Tehkää lapsille  lehtimaja. Yrittäkää laittaa auringossa maannutta kyykäärmettä tyhjään viinapulloon pelkin  käsin. Asioita  on tekemättömänä vaikka kuinka.
Mainokset