Kumpi on paskempaa ?

by Michael Tillman

Aamun lehti kuljettaa meitä kohti filosofisia maailmoja. Jyväskylässä ilmestyvä aviisi nimitäin kertoo paperiversiossa meille aamukahvipöytämäisen case – tapauksen elävästä elämästä. Case koskettelee tekemättä jättämistä. Esimerkki käsittelee myös pahuuden määrää. Jätämme siis suosiolla Eino Leinon säkeet ihmisen heikkoudesta tämän aamunavauksen ulkopuolelle.
Aviisin mukaan pariskunta oli ollut veneellä liikkeellä meren saaristossa. Humalatila oli ollut hilpeä, kunnes pariskunnan naisjäsen oli äkkiä kiepsahtanut elementistä toiseen, eli aluksen sammumispisteessä ollut kuollut-tonnisto oli dramaattisesti vähentynyt.
Herra oli jatkanut tyynesti matkaansa kesämökille ja paneutunut ramaisevan meriretken päätteeksi päivälevolle.  Käräjillä herraa ei oltu asiasta rangaistu, vaan syntilistassa oli ollut vain pari pahoinpitelyä. Turun hovioikeus oli nyttemmin kuitenkin pohdiskellut asiaa tarkemmin ja todennut, että 8 vuotta taposta on kohtuullinen sanktio.
Tapaus muistuttaa paljon perinteistä kouluesimerkkiä, jossa ihmiseltä kysytään, kumpi on pahempi juttu näistä kahdesta. Ensimmäisessä tapauksessa  ihminen  on hukkumaisillaan ja sinä osaat hyvin uida, mutta en viitsi lähteä pelastamaan.  Toisessa tapauksessa sama ihminen tulee sinua kadulla vastaan ja äkkiarvaamatta sinä pistätä tämän  kuoliaaksi puukolla.
Edellä mainitut moraaliset pohdinnat voidaan tulkita moraali-intuition vääristymiksi. Jotkin moraaliset ongelmat näyttävät  kuitenkin aika haastavilta. Tarkastellaan  vaikka tilannetta, jossa  blogin kirjoittaja polttaa elävältä koiran tai sisiliskon. Tuntuisi oikealta polttaa sisilisko. Tuntuisi vahvasti siltä, että  koira luultavasti kokisi kärsimyksen  kovempana.
 Mutta entä jos minun pitäisi valita koiran ja N:n sisiliskon välillä, missä N on asteittain kasvava kokonaisluku? Missä vaiheessa sisiliskojen polttaminen muuttuisi pahemmaksi vaihtoehdoksi kuin yhden koiran polttaminen? Mikä kokonaisluku sisiliskoja on yhtä paljon kuin yksi koira?  
Minulla taitavat taas lepakot heräillä.  Kirjoitusten aiheet  tuntuvat vähän kammottavilta. Olo on aika bi-polaarinen muutenkin.  Olin nimittäin torstaina työhaastattelussa. Tulen sen paikan ensi maanantaina saamaan.  Luultavasti tulen kuitenkin kieltäytymään, enkä vastaanota sitä paikkaa. Pelkään nimittäin kovasti sitä, että jos otan sen paikan, joudun töihin.
Mainokset