MIRKA

by Michael Tillman

Mirka on suomalainen naisen etunimi, joka tulee nimestä Myrka. Nimi tarkoittaa ”kunnioitettu, kunnioitettava”. Mirkan nimipäivä on 30. huhtikuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi Mirka on annettu 2528 naiselle ja 43 miehelle. Näin meille kertoo Wikipedia.

Matti Nykänen yrittää hioa  elämästään  nyt  suurimmat karkeudet pois Mirkalla ja kukaties siinä hyvin onnistuukin, sillä kysehän on myös  kuuluisasta ja luotettavasta hiomapaperibrändistä. Minua kuitenkin huolestuttaa se, että  onko  Matti nyt aivan varma, että tämä Mirka 23, on nainen ? Suomessahan on myös 43 kappaletta  miehiä, joiden karhea nimi kuulostaa santapaperilta.

Yksi Matin  entisistä vaimoista asui aikoinaan naapurissani. Sitä ei tietenkään voi pitää enää kovin suurena  harvinaisuutena, sillä Suomessa  on jo tuhansia  kaltaisiani  vaareja, joiden naapurissa on  asunut joku Matin entisistä vaimoista.

No, Mirka on  tiensä nyt valinnut. Oli hän sitten kuka tahansa, teki hän sitten mitä tahansa, eli hän sitten kuinka kauan  tahansa, nän tulee iäti olemaan tunnettu Nykäsen naisena. En  tunne Mirkaa, enkä Mirkan taustoja, mutta sympatiseeeraan loivasti ja etäältä Mirkan isää. Hän  on lähestymässä tilannetta, jossa titteliksi tulee Nykäsen appiukko.

Nykäsen tulevalle appiukolle voin  tässä itsekin appiukkona  sanoa lohdutukseksi, ja evästykseksi, että vävyt ovat mukavia ihmisiä, joiden kanssa hyvin tulee toimeen. Vävyt mielellään keskustelevat appiukkojen kanssa harrastuksista, autoista, ulkomaanmatkoista, perhokalastuksesta, filosofiasta, koulunkäynnistä ja  oppimisesn ihmeestä , sekä tietenkin elämästä. 

Vävy ja appiukko  löytävät usein hyvin nopeasti yhteisen sävelen, joka lopulta sulostuttaa välillisesti myös naisväen elämää. Vävyn avulla appiukko usein pystyy lähestymään luontevasti mentor – aktor tyyppisen   luottamuksen  avulla omia nuoruutensa  muistoja ja elämään vävyn tukemana ne uudelleen, tällä kertaa  ehkä jopa riehaakkaammin ja  vapaana nuoruuden  epävarmuudesta.

Ja toisaalta.

Jos Mirkan isä nyt sattuu  olemaan vain karvan päälle 40 v, niin vastaavasti taas kokeneempi vävy, 49v, pystyy ohjaamaan  appiukkoaan  seestyneeseen ja rauhalliseen senioriteettiin. Matti Nykäsen kokemus näissä vävy-asioissa  on  verrattavissa vain hänen  urheilusuorituksiinsa.  

Toivon onnea Matille, Mirkalle ja MIRKALLE. MIRKAN vesihiontapaperit ovat  lajinsa aatelia. Niiden avulla olen hionut kymmeniä ja kymmeniä korukiviä säihkyvän kirkkaaksi. Toivon sydämestäni, että Mirkakin kiillottaa Matin sileäksi ja  kiiltäväksi. Seiskalehden kuvassa oli jo selvästi nähtävissä Matin kasvoilla uutta punakkaa kiiltoa ja pyöreyttä.


Mainokset