Kirjallisuustieteen laitamaastot

by Michael Tillman

Olen aina pitänyt jääkiekkoilijoita enemmän fyysisinä olioina kuin eteerisinä runopoikina. Olen tässäkin asiassa näköjään ollut väärässä. Minä vain olen tämmöinen. Kaikissa asioissa aina väärässä.

Aamulehden  mukaan,  suoraa lehteä lainaten, kiekkovalmentaja  Raimo Summanen  olisi  Helsingissä  kiekkopelin mainostauolla  omaksi ja  läheisten iloksi  riimitellyt modernin proosarunon keinoin hupaisesti ja  aikuisen miehen genreehen sopivasti seuraavaa:


– ”Lämsä, Lämsä, jumalauta saat pataan vielä. Vitun pelle, hei. Lämsä hei, sä oot ihan vitun mieshuora saatana. Ota Hjallikselta poskeen, vittu. Vittu mikä jätkä hei. Lämsä, sä oot ihan poika vielä vittu hei.. Lämsä, sä oot aivan pelle”,

Tämä Lämsä oli vastustajajoukkueen valmentaja.

Kyseinen näyte todistaa sen, että ilman taiteen maisterikoulutustakin Summanen hallitsee suvereenisesti tilan ja hetken  käsitteet. Hänen rytmityksensä on oivallista. Harva nykyrunoilijoistamme  on niin  rohkeasti kokeillut poikkitaiteellisuuden  liukkaalla ja petollisella pinnalla omia voimavarojaan. Summanen on siihen lähtenyt. Hänen palava  sanataiteensa ja homeroksen haukkansa tulee  näillä sanoilla iskemään tuhansiin  pieniin  poikiin kaikkialla Suomessa. Hän tulee olemaan  runollinen isä aina  ja iäti, kaikkialla, missä hampaat ja veri virtaavat.Näin me rohkenemme ennustaa.

Satakuntalaisen  jääkiekkorunouden tuntijana minä jäin kaipaaman  joitakin sanontoja ja  riimejä, jotka Summaselle näyttävät olevan outoja. Häen runoutensa on selvästi vasta kehittymässä. Urbaani ympäristö on tuhonnut osan niistä mahdollisuuksista, joita  Summasella  olisi ollut elävöittää ja syventää sanomaansa. 

Missä on  esimerkiksi  jääkiekkoiluun  aina kiinteästi liittynyt  termi  ” vitun ikenet ” ?  Kun Summanen  rytmittää puheensa  osittain jopa tautologian keinoin, me kuulijat  olisimme kernaasti myös  mielellämme kuulleet  hennon ja eksoottisen tuulahduksen ikenistä. En tarkoita nyt jääkiekkoilija Peltosen ikeniä, vaikka häneltä taas hampaita  lähtikin.  Olisin halunnut Summasen runoilevan  näistä toisista  ikenistä.
Mainokset