Nelosolut ruokakauppoihin ja portteria myös

by Michael Tillman

Jari Korkki kirjoittaa  tömäkästi blogissaan, että ” viinaoluen”  päästäminen ruokakauppoihin  olisi suuri virhe. Hän perustelee asiaa sillä, että maailmalla kaikki oikeat oluet ovat  keskioluita ja vain täällä meillä Suomessa humalahakuisesti jotenkin manipuloidaan  osa oluista  väkeviksi.
Korkille tiedoksi, että vankka käsitykseni on se , että kaikki olut  Suomessa tehdään noin  nelosoluenvahvuuteen ja  sitten prosessin lopussa se laimennetaan kolmoseksi. Ja että ykkösestä se ylimääräinen kiskaistaisiin  pois tislaamalla. Oluen käymisprosessi on sen kaltainen, että se luontaisesti  kimmahtaa tuonne 5 -6  prosenttiin samalla kun se makupuoli siinä sitten onnistuu parhaiten.
Olutharrastajana olen myös makuasiassa Korkin kanssa eri mieltä. Useimamt suomalaisten suurpanimoiden keskioluet maistuvat  mitäänsanomattomilta ja ovat toistensa kopioita. Ne eivät tosin ole aivan amerikkalaisten  ohrajuomien  veroisia siinä, että  kuinka lähelle veden makua päästään. 
Tein eilen muuten NOKIAN BROILERIA. Siinä prosessissa  käytettiin vahvaa olutta. Referoin jälleen lyhyesti prosessin.
Siipikarjan rintafileitä ruskistetaan  pannussa. Siirretään ruskeat fileet uunivuokaan. Fileet on hyvä maustaa suolalla ja valkopippurilla. Seuraavaksi kuullotetaan pannulla valkosipulin viipaleita. Kun ne ovat vähän tuoksua antaneet ja väriä saaneet,  pannuun kaadetaan desi portteria ( erittäin vahvaa ja hyvää olutta.). Kaksi desiä jää vielä pullosta kokin käyttöön.
Portterin jälkeen kaadetaan pannulle kanalientä runsas desi. Sitten lisätään viherpippureita, sinapinsiemeniä ja fariinisokeria.. Lopuksi laitetaan mukaan purkki smetanaa ja desi kermaa. Koko homam kiehautetaan jakun se on tarpeeksi herkullisen näköistä, se kaadetaan uunivuokaan  kanafileiden päälle. Sitten  vuoka uuniin  puoleksitunniksi. Odotellessa voi keittää riisiä.
Ei muuten tämä ruokalaiji onnistuisi ruotsalaisesta kakkosoluesta.
Vaimon kiitokset olivat  hämmentävän ylitsevuotavia.
Mainokset