Uudenlainen vuosi

by Michael Tillman

Isäni sanoi maistaneensa  ensimmäisen kerran tomaattia 30 – luvun lopussa tätinsä kasvihuoneessa. Hän sanoi pitäneensä sen makua väkevänä ja omituisena, jokseenkin eksoottisena. Hän sanoi saaneensa yhtä eksoottisia makuelämyksiä vasta sodan jälkeen  asepalveluksessa. Siellä perunat olivat paleltuneita ja makeita, esimiehet taas sodankäyneitä ja kirpeitä.

Minun käskettiin noutaa mandariineja  massoille, jotta joulusuklaan jälkeen  elimistö saisi vähän vitamiineja.

Hyllyssä oli  3 lajia appelsiineja  ja  5  lajia mandariinejä. Ja kaikilla  eri kotimaa ja hinta.

Mietin siinä hylly-alttarin ääressä, että mikä se olisi semmoinen  maku ja asia, joka olisi minulle nyt uusi ja tuntematon ja eksoottinen, ja jota  lapseni myöhemmin pitäisivät arkipäiväisenä  ja tavallisena ?

E-lasku ? Sähköauto ? Tofu ?

Sitten keksin sen. Minulle uusi ja kummallinen asia on kallistuva ruoka. Lapseni tulevat pitämään  aivan luonnollisena sitä, että yhä suurempi osa heidän  tuloistaan ja mielenkiinnostaan kohdistuu siihen, mitä he syövät ja  millaista se on  ja missä se on tuotettu.

Minä kuulun luultavasti  siihen sukupolveen, jonka ravintomenot  ovat  pienimillään suhteutettuna  saatuun nettotuloon. Koskaan enää tämän jälkeen ihmiskunnassa ei voida nauttia näin halvasta ravinnosta.

Mainokset