Mukava joululahja

by Michael Tillman

Joulu on  lahjojen aikaa. Paras lahja  on  semmoinen, joka tulee tarpeeseen ja antaa saajalleen iloa ja  riemua. Oululainen  opiskelija sai tänä vuonna mukavan lahjan.
Opiskelijan  autosta oli hajonnut  vihdelaatikko. Semmoinen on  kallis värkki, sen me kaikki tiedämme. Tässä tapauksessa vaihdelaatikon  hinta-arvio on 5000 euroa.
Opiskelijan ystävä  oli  auttanut miestä mäessä ja laittanut naamakirjaan  keräyksen pystyyn asianomaisen auttamiseksi. Sosiaalinen  media  näytti kyntensä. Sosiaalihuoltoon ei  ole tarvinnut auton omistajan mennä  sillä rahaa on tullut ihan kiitettävästi.
Uutinen herättää pari kysymystä. Ensiksikin, nykynuorten  vallitseva mielipide on sellainen uusliberalistinen  ajatus, että veroja kerätään ihan liikaa ja se koko  raha jaetaan sossupummeille ja muille kummallisille kohteille. Näyttää esimerkin valossa olevan  hyväksyttävämpää ja kiinnostavampaa saada apua vapailta markkinoilta ” sosiaalisten verkkojen” avulla.
Mutta, entä jos tämmöisiä verkkoja ei ihmisellä ole. ?
No, onneksi meillä monella on sellaiset ajopelit alla, joiden  hankintahinta jää huomattavasti tuon 5000 euron alle ja  joissa vaihdelaatikotkin  ovat second hand – periaatteella  hankittavissa 500 eurolla. Varsinkin meidän, jotka emme  kuulu naamakirja-yhteisöön, pitää huolehtia visusti siitä, että jos auto hajoaa, korjausraha on pakko hankkia pankista taikka  jostakin muualta, jollakin muulla keinolla. Kun  kiertelee pankeissa lainaa kejäämässä, ei ainakaan tarvitse  nimismieheltä keräyslupaa. Kukaties sitä ei tarvita naamakirjassakaan ?

Asiasta lisää täällä. Nyt jo on osattu ajatella sitä, että vaihdelaatikko voidaan joskus jopa korjata taikka etsiä jotain muita ratkaisuja ongelmaan.  Artikkelin  kommenttiosiossa myös  arvellaan niin, että naamakirjan   ja muun sosiaalisen median rahankeräykset eivät tarvitsisi  rahankeräyslupaa.

Jos näin  tosiaan on, se avaa mielenkiintoisia  näkymiä myös blogin pitäjälle. Sisko nimittäin pyysi minua muutamaksi viikoksi  jenkkeihin pelamaan golfia.  Työttömyysuhan alla en nyt oikein kuitenkaan ole osannut tehdä niin  suuria taloudellisia päätöksiä ihan itsenäisesti, ilman ulkopuolista tukea ja kannustusta.

Mainokset