Talvivaara

by Michael Tillman

Talvivaaran uusi  entinen toimitusjohtaja on esittänyt tänään julkisuudessa, että  kunnostustöihin kuluu joitakin miljoonia ja että kaivosyhtiön perse kyllä kestää semmoisen  kulunki-erän  kastumatta.
Samaan aikaan Media  ja sen pellet ovat nostaneet Talvivaaran lähes  Tsunamin  ja maailmansodan veroiseksi  onnettomuudeksi, josta selviytyminen  on Kainuun kansalle  ylivoimainen  tehtävä. Uraanin ja muun myrkyn vuoksi  kohta metsät ovat täynnä viisijalkaisia  ja kaksipäisiä hirviä  ja  vihreänä hohtavia kettuja.
Viranomaiset ovat laskeneet, että  Taivalvaaran tuhojen  korjaaminen maksaa ainakin noin 800 miljoonaa euroa. No, kun me kaikki ajattelevat ja tuntevat ja tiedostavat  ihmiset tiedämme, että  viranomaiset ovat  käytännössä  aina pihalla kuin lumiukko näissä asioissa, voimme varovaisesti olettaa, että Talvivaaran vahinkojen  korjaaminen  maksaa noin 1,6  miljardia. Kerroin on ollut aina kaksi.
Summa on muuuten sama, jonka yhteiskunta  joutuu maksamaan vuosittain  noin 16 000 huostaanotetun lapsen  hoivaamisesta. Siis joka vuosi.
Otetaanpa  vähän mittakaavaa. Puolustuslaitoksen ylläpito tulee maksamaan vuosittain noin 2 miljardia. Huostaanotettujen lasten  hoitaminen tulee vuosittain maksamaan noin  1,6 miljardia. Talvivaaran kunnostus tulee  kerran maksamaan  ehkä maksimissaan noin 1,6 miljardia.
Ja sitten kysymys.
Mikä noista kolmesta asiasta tulee pitkässä juoksussa yhteiskunnalle kaikkein kalliimmaksi ?
Ja toinen kysymys ?
Miksi siitä asiasta ei kukaan nosta minkäänsortin haloota ?
Mainokset