Verraton uutispäivä

by Michael Tillman

Eilen kuoli Hattulassa vaihtelevasti ihmisiä. Iltapäivälehti kertoi  kuolleita  olleen  3, sitten   toinen   media kertoi meille kuolleita olleen  vain  yksi . Lopulta sitten erkkolaisen  tiedot osuivat haarukkaan. Elämme siis tällä hetkellä sen tiedon  varassa, että  kaksi  seniorikansalaista on menehtynyt , koska rekka ajoi heidän  peräänsä kun he olivat  kääntymässä  vasemmalle Pyhän Ristin tielle.

Tahatonta komiikkaa, taikka tarpeetonta tietoa, en osaa sanoa. Taikka sitten minä olen  näkevinäni kaikkialla uutistoiminnassa viihteellisyyttä, sensaatiohakuisuutta ja  brutaalisuutta. Jopa tirkistelyä.

Jos Raumalla  pieneläinkrematorio sattuu palamaan ja tuhkaamaan  itsensä, suupielet nousevat väkisin hymyyn. Jos taas  Hattulassa liikenneonnettomuudessa menehtyneiden lukumäärästä  päästään varmuuteen vasta  puoli päivää kestäneen pohdinnan jälkeen ihmispoloinen  heittäytyy ihmetteleväksi.

Päivän mielenkiintoisin uutinen oli  kuitenkin se, että  Sanni Leinonen, 22 v,  ilmoitti lopettavansa huippu-urheilun  ja ryhtyvänsä opiskelemaan itsellen  ammattia, jonka avulla selviää tästä maailmasta  ja tässä maailmassa.

Sanni on kovasti järkevän tuntuinen  nuorinainen. Kuuntelin hänen haastatteluaan  autoradion kautta. Meinasin saada sätkyn, kun urheilutoimittaja nälvi  ja kyseenalaisti  Leinosen  päätökset  oman elämänsä suhteen. Olisi tehnyt mieli soittaa  ohjelmapäivystykseen ja huomauttaa, että tässä männä viikolla  eräs urheilutoimittaja  päätti  tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä. Ehkä toimittajat ryhtyvät kyselemään asianomaiselta, tuleeko selostuksiin uutta potkua siitä syystä, että toimittaja on  tehnyt päätöksiä.

On tietysti ymmärrettävää, että Lontoon kisojen jälkeen urheilutoimittajilla on niin suuri kiima päällä  ja    kulkusten kilinä korvissa , että se  vielä kuukausikaupalla sumentaa kaiken  järjellisen  argumentoinnin. On ymmärrettävää, että heitä harmittaa Leinosen päätös. Luultavasti he ottavat  sellaisen päätöksen loukkauksena  urheiluinstituutiota  ja heitä itseään  vastaan. Kun  Leinonen kyseenalaisti urheilun, samalla hän myös kyseenalaisti toimittajien  hehkutuksen, innon ja uskon.

Lainonen on toimitatjien  silmissä pakana. Minun silmissäni hän on taas järkevä nuori nainen, joka  saa olla itsestään ylpeä.

Mainokset