Hukumme älämölöön

by Michael Tillman

Perseidien tähdenlentoparven maksimin on ennustettu koittavan lauantaina aamuyöllä. Minä nukuin, mutta kaiketi niitä lentoja on vielä ensiyönäkin. Varmuudella en osaa  asiaa teille taata. Koulujen alkamisen vuoksi joka tapauksessa kaduilla on  nähtävissä paljon  sammuneita tähtisilmiä, joten jos taivas on ensi yönä pilvessä, tarkkaillaan ja pidetään sitten huolta näistä  pienemmistämme.
Keskisuomalaisessa  oli paperiversiossa juttu tähtitieteilijä Valtaojasta, joka sanoi  artikkelissa olevansa  ujo ja hiljainen mies. Artikkelin eräs kantava teema oli Valtaojan tunne-elämä ja hänen ajatuksensa rakastumisesta  ja toiseen ihmiseen  kiintymisestä. Vaikka  tieteilijä onkin ujo ja hiljainen mies, niin jotain vetoa hänessä on. Pääsääntöisesti nimittäin hänen naissuhteissaan on kuulemma käynyt niin, että hän on ollut passiivinen osapuoli ja naiset ovat häntä lähestyneet. Tosin nykyisen naissuhteensa tapaamisessa Valtaoja  oli ollut aloitteellinen.
Valtaoja oli istunut ravintolaseurueessa, johon oli kuulunut  kaksi  työstään kiinnostunutta suupatologia. Tähtitieteilijä oli kyllästynyt seuraan ja huomannut, että naapuripöydässä istui hyväpeppuinen blondi  lukemassa kirjaa ja juomassa viskiä. Tähtitieteilijä oli päätellyt, että tuossa nyt varmaan on neljä tähteä neljästä, ja päättänyt tehdä aloitteen.
Valtaoja tuumaa haastattelussa, että rakastumisella ja  tähtitaivaan  rakastamisella  on  yhtäläisyyksiä, vaikkakin hän myöntää, että ” harvalla alkaa heppi  heilua, kun katselee tähtiä tai kaunista maisemaa.”
Viime vuosina sanomalehdistö on epätoivoisesti  laatinut artikkeleita ja uutisia, joita olemme jo edellisenä päivänä lukeneet sähköisistä välineistä, taikka katselleet televisioista. Vasta  vähitellen  on tajuttu se, että heidän onkin laadittava sellaisia uutisia ja artikkeleja, jotka eivät vanhene  vuorokaudessa, jotka ovat tuoreita ja erikoisia ja joita joku  enthuastikko  jopa saattaa leikata talteen. Uutisen pitää edelleen olla uutinen, jota toisilla ei ole. Muuten se on välitystä, jolloin välitetään sitä samaa, mitä muutkin.
Jos Raumalla palaa poroksi pieneläinkrematorio, siinä on uutisaineksia vaikka mihin. Mutta jos jokainen  lööppi kirkuu  samaa hassua asiaa, vitsi menettää merkityksensä ja raumalaisen  lehden on keksittävä jotain aivan muuta asiaa, jolla he erottuvat joukosta.
Pitää tehdä artikkeli elämäntaiteilija Onni Karstenista, uotilalaisen piikatytön ja saksalaisen merimiehen jälkeläisestä, joka  pukeutui aina tummaan pukuun ja pitkään tummaan takkiin ja joka osasi soittaa kulkurinvalssin  viululla niin, että viulu oli  hänen selkänsä takana. Pitää   tehdä kainalojuttu asiaan liittyen ja haastatella vaikkapa Tillmannia, joka sentään ehti Onnin tavata, hänen kanssaan keskustella ja hänen soittoaan kuunnella. Pitäisi tehdä artikkeli Onnista, hänen mesenaatistaan Topista, Valkopäämäkelästä  ja tietenkin Repasta.
Keihäskolmikko ehkä lähtee kultajahtiin tänään. Se ei ole uutinen. Se, että jotain tuomisia olisi Lontoosta, olisi jo uutinen. Mutta varsinainen uutinen olisi se, että joku keihäskolmikon jäsenistä olisi Perussuomalaiset ry:n jäsen.
Mainokset