Hitsaa !!!!

by Michael Tillman

Kaikki tökkii. Tietoverkkoyhtiö on aurannut työpaikalle johtavan tien liittymästä  valokaapelimme poikki.  Voit istua ja ihailla näytönsäästäjää. Tietokoneilla voi pelata pasianssia, kirjahyllyjä voi siivota ja kirjoituspöytää siivota, mutta siinä sitten kaikki onkin. Suomi, ja tämä työpaikka käynnistyvät tällä viikolla  haukotellen ja  hartaasti kiskotelleen  lomanjälkeiseen elämään.

Etukäteen voi toki tehdä  töitä, mikäli pystyy kirjoittamaan niitä muistitikulle. Tai mikäli työt ovat niin perinteisiä, että kynä ja paperi riittävät. Paras vaihtoehto lienee kuitenkin se, että suosiolla  antaa periksi  ja siivoaa. Sitä siivoamista on piisannut autotallissa ja varastossa jo  muutaman lomapäivän ajan. Siksi tuntuu mielettömältä ryhtyä siivoamaan  nyt töissä.

Avasin ikkunan tuulettaakseni edes tunkkaisen ilman pois. Sisään lensi oitis joku lintu.  Sen hätistämiseen kului  onneksi taas muutama minuutti, joten kyllä tämä ensimmäinen työpäivä on hyvää vauhtia pyörähtämässä käyntiin ja kulumassa loppuun.

Odottelemme  valokuituhitsaria. Toivottavasti kaikki semmoiset eivät ole kesälomalla, eivätkä  keskioluen voimalla olympiakisojen kotikatsomoissa. Toivottavasti  sellainen löytyy päivän aikana.

Valokuituhitsareita ei ollut minun nuoruudessani. Minun nuoruudessani oli miehiä, jotka lähtivät jostain noutamaan ensin karbidia, jos jotain piti hitsata. karbidin avulla saatiin aikaan jotain kaasua, jota taas polttamalla saatiin aikaan liekkiä, jolla voitiin  kappaleet kuumentaa ja täyteainetta sulattaa siihen väliin.  Vasta myöhemmin tulivat sitten puikot  ja muut modernit vempeleet.
Minun nuoruudessani oli luokkahitsareita. Ne olivat semmoisia, joiden jäljiltä vesiputket kestivät  painetta ja Vammas Kersantin puomi kaivamista. Luokkahitsarit eivät hitsanneet ruostuneita pakoputkia, eivätkä  auton pohjia.

Minä olen miettinyt sitä tänään, osaako valokuituhitsari hitsata  terästä, taikka juottaa kuparia ? Olen miettinyt sitä,  osaako semmoinen  hitsari juottaa tinalla NPN- transistorin  piirilevyyn kiinni ? Onko valokuituhitsareilla olemassa  pätevyysluokkia ?  Miten se onnistuu hitsaamaan sen kuidun niin, että siihen ei tule krymppyä eikä klommia ja valo edelleen kulkee tästä työhuoneesta ammattikorkeakoulun toimistolle yhtään himmenemättä ja  siitä sitten eteenpäin aina Papua- Uuteen Guineaan  asti ? 

Kovajätkä se semmoinen valokuituhitsari.

Minä kaivuutin joskus kesätöissäni 17 vuotiaana  valtatie 8 :n varressa  tietoliikennekaapelia ylös  liittymän kohdalta. Minulle esimies antoi ohjeeksi sen, että jos katkaisette kaapelin, niin ainakin kannattaa katsoa, että mopon tankki on täynnä bensaa ja pakotiet  etukäteen suunniteltuja. Laskua alkoi siihen aikaan  syntyä 8000 mummon markkaa  per  minuutti siitä lystistä.   Harjoittelijan kuukausipalkka olisi riittänyt korvaamaan katkoksen jälkeen  ensimmäiset 4 minuuttia. Sen jälkeen  loput olisi mennyt ulosottoon. Mikä lie nykyään sanktio ?

Luulen, että ei mitään. Luulen, että nykyään tietoverkot on  verkottuneet niin, että  kokonaisia  maakuntia ja valtakunnan osia  ei enää kaivinkonekuski pysty  eristämään. Heidän valtansa on kutistunut  tavallisen ihmisen  mittoihin.

Mainokset