Den Snuskiga Plutonen

by Michael Tillman

Olen ajautunut pahasti sivuraiteelle ajankohtaisten asioiden suhteen. Etenkin Enkeli – Elisan suhteen tietoni näyttävät olevan puutteellisia. Niinpä kävin aamulla lukemassa aiheesta wikipedia – artikkelin, jotta  pystyn kommunikoimaan  muiden kanssa Suomi – Areenassa  ensi viikolla, kun vierailen Porissa.
Minusta nimittäin tuntuu siltä, että keskustelu ajankohtaisista Euroopan raha-asioista muistuttaa yhä enemmän keskustelua siitä, onko tarina Elisasta lisännyt, vaiko vähentänyt koulukiusaamista/  koululaisten itsemurhia. Romantisoitunut tarina enkelistä saa varmasti sankat naisjoukot kokoontumaan  vuosittaisiin enkeliseminaareihin pohtimaan  asiaa. Rajakokemukset ja hömppä muuntavat enkelit kiiltäviksi ja  söpöiksi.
Todellisten enkeleiden  katselu ei näytä juurikaan lisääntyneen, sillä  kirkoissa kansaa  ei ole näkynyt siinä määrin kuin Enkeli-Elisan  naamakirjassa kuulemma on. Eliisan tapausta onkin  ruotinut pääasiassa pakanallinen ja kirkkoon vihamielisesti suhtautuva erkkolainen uutisvälitys.
Ajatellaanpa asiaa vähän toisesta näkökulmasta. Ruotsalainen  sotakirjailija  kirjoittaa 5  osaa käsittävän  sotakirjasarjan  ” Den Snuskiga Plutonen.” Kirjassa seikkaillaan pitkin ja poikin Länsi-Lappia  toisen maailmansodan  loppumelskeissä. Ja kansa ostaa kirjasarjaa hulluna, kunnes ryhdytään miettimään, miten kyseinen teos liittyy todelliseen  sotahistoriaan ja kuinka se  asettuu laajaan ja maineikkaaseen  ruotsalaiseen  sotakirjallisuuden kaanoniin.
Enkeli – Elisa sijoittuu hyvin erkkolaiseen paskanjauhanta kaanoniin. Media on julistanut itsensä asemaan, joka  muistuttaa   banaanivaltioissa niin  yleistä tendenssiä,  että rikosten tutkinta ja tuomitseminen keskitetään samoille  instansseille.
Tässä nimenomaisessa tapauksessa ei olekaan keskeistä se, mitä Elisalle on tapahtunut. Keskeistä  on se, että  julkisuus kuorruttaa tapauksen  nyt glamourilla ja kimalluksella. Pahaa pelkään, että asia kiinnostaa joitakin niin paljon, että jäljittelyä  esiintyy. Kaikista tapauksista tuskin ehtii edes erkkolainen kirjoittamaan. Entisenä koulukiusattuna sympatiani ovat tietenkin tässä tapauksessa Elisan puolella, on hän sitten ollut totta , taikka  fiktiota.
Mainokset