Madeleine

by Michael Tillman

Prinsessa Estellen kummilista on julkaistu. Ihana täti- Madeleine näyttäisi puuttuvan kummilistalta. Asia on harmillinen ja kummallinen. Tämä päivä on pilvinen ja harmaa. Tillman  suree kovasti Madeleinen kohtaloa.
Tänään on julkaistu muitakin listoja. Niissäkin on harmillisia  poisjääntejä ja nekin surettavat Tillmannia  aika tavalla. Kaikki se on kuitenkin pientä verrattuna siihen  harmauteen, joka  mieleeni  tulee täti- Madeleinen  kohtalosta. Tillman, vanha pieru, kyllä pärjää, mutta mitä ajattelee Estelle isona, kun täti Madeleine on ulkopuolinen ja kaukainen.
Madeleine ei voi nyt  kummilusikka-kaupoille  lähteä. Hän ei pääse kummilapsen synttäreille eikä hän  nyt oikein  pysty valmistautumaan kummityttönsä joulujuhliin ja lakkiaisiin. Hän tulee olemaan iäti ja ainiaan ulkopuolinen, se villikko-täti, jolle ei oikein  paikkaa löytynyt kastejuhlassa eikä sitten myöhemminkään  missään….
Estellen pulma on se, että tarjokkaita kummeja on aivan liian paljon. Suomessa taas yleinen ongelma on se, että  lapsen lähipiirissä on liian vähän kummeiksi kelpaavia. On eronneita ja karanneita ja  uskonnottomia ja herätysliikkeiden ulkopuolisia ja muuten epäluotettavia. Kummiksi   usein halutaan valita  ihminen, joka edes  ensimmäisenä syntymäpäivänä muistaa sitä lasta, jonka kasvatusvastuun  osa-kantajaksi on lupautunut.
Tillman  olisi mieluusti  ryhtynyt myös Estellen kummiksi. Tosin, on käynyt niin onnellisesti, että Tillman on jo kolmen nuoren kummisetä. Heidän  elämänsä kehitystä on mukava seurata ja häitä odotella. Kummisetä ja –täti pääsevät yleensä  papin  ja hääparin jälkeen aika alkupäässä  seisovaan pöytään ja  usein pidetään jopa suotavana, että kummisetä pitää kummilapsen häissä  puheen. Olen luonnostellut mielessäni jo oikein näppäriä puheenvuoroja.
Madeleine jää nyt tästä kaikesta  paitsi. Hän ehkä pääsee kastamaan lohdutukseksi jonkun Ruotsin laivaston  miinalaivan, mutta sellaisesta  hullaantuvat korkeintaan  jälkipuberteetissa  kiemurtelevat  merisotilaat laivan kannella. Liimaavat puolialastomia Madeleine- prinsessan kuvia punkkansa päätyyn ja unelmoivat yökaudet irstaita. Ei ole semmoinen sopivaa ja se kyllä syö kuningashuoneen  suosiota. Iltaisin  merisotilaat laulelevat  kaksimielisiä shanty-viisuja  Madeleinen kylkimuodoista ja kaarista.
Voi käydä lopulta niin, että Madeleine  ottaa tästä  kummi-jupakasta  nokkiinsa ja Kristina- kuningattaren tavoin  hullaantuu   maailman menosta niin, että lopulta tyystin nostaa kytkintä ja häipyy Vatikaaniin.
Mainokset