Hokmannin tipat

by Michael Tillman

Joku Kyösti Kakkonen on ehdottanut, että juhlapyhät  pitäisi niputtaa viikonloppuihin ja osa niistä pitäisi oikeastaan lopettaa. Aamun aviisissa Kakkosen  huomion  on kiinnittänyt vappu. En ole itse uutista saanut auki vielä, joten kommentoin  otsikon ja Kakkosen aikaisemman toimeliaisuuden  perusteella. Kakkonen kuulostaa suomenkielisten Wahlroosilta. Hän haluaa parantaa kaikki talouselämän vaivat ja ongelmat ja tuottaa taivaan jo tänne maan päälle.
Kakkosen liiketoimet menevät  hänen omien sanojensa mukaan vähän  perseelleen, kun on niin paljon pyhiä ja semmoisia  pitkiä vapaita, joiden aikana ei voi rehellinen liikemies täysillä tehdä rahaa. En tiedä haluaako Kakkonen  kieltää myös Kekrin ja Keskustan tupaillat liiketoimintaa haittaavana touhuna. Enkä muutoinkaan viitsi mennä henkilökohtaisuuksiin, sillä se tekee samalla sitten minusta hänen kaltaisensa.
Pyhien  siirtely, niiden modifiointi ja liike-elämän  ehdoilla eleleminen muistuttaa paljon joensuulaisten  Laakkosten  sivistysstrategiaa.  Humanismi huut helkkariin, kovaa rahantekemisen taitoa kaikille ja  ehkä muutama lääkäri tauteja parantamaan.  Näin yhteiskunta  toimisi  näiden herrojen  ajatusten mukaan parhaiten. Mitä ohuempi sivistys kansalla on, sen helpompaa  heitä on höynäyttää ja ohjailla mielensä mukaan. Sen helpompi on kehittyviä maakuntia pitää peukalonsa alla.
Samalta  Joensuun suunnalta tämä Kakkonenkin  on lähtöisin.
Ei minulla mitään vapun poistamista vastaan ole. Aina on yritetty silloin normaaleja töitä tehdä. Sen minä kuitenkin hyvin ymmärrän, että kun vastapuolena on näitä kakkosia, työväestö niin julkisella kuin yksityisellä puolella tarvitsee yhteenliittymiä, yhteistoimintaa ja omat kokoontumisensa.
Ja vielä tietenkin on kyse pyhästä. Yhteiskunta, joka ei enää pyhän –käsitettä tunnusta , eikä itselleen tärkeäksi koe, on tuhoon tuomittu. Kaikkialla maailmassa kaikilla yhteisöillä on jotain pyhää ja arvokasta. Siihen ovat törmänneet Irakissa amerikkalaiset. Siihen törmää kommunisti Amerikassa ja amerikkalainen Venäjällä.
Sellainen vihje  kuitenkin annettakoon, että rahaa ei kannata pyhäksi laskea. Jotain muuta  sen pyhän   on oltava. 
Mainokset