Äidin poika

by Michael Tillman

Kuvassa  Tillman on päässyt äidin kainaloon. Ajankohta saattaa olla Unkarin kansannousun tietämissä. Yleislakosta  on juuri ja juuri selvitty. Asutaan vuokralla Kylä-Kreulan  toisessa päässä ja maailma tuntuu Tillmannista  vähän pelottavalta ja suurelta. Äidin kainalossa olisi muuten hyvä olo, mutta kun äiti puristaa niin kovasti. Saattaa poikaa vähän valokuvaaminenkin  jännittää. Karjalaistyttö halaa omiaan rajusti ja intohimolla.
Tänään tuo kuvan nainen  kertoi puhelimessa polvensa olevan  vähän kipeä, mutta sanoi myös sen kivun  rauhoittuneen  aamulla aika tavalla,  kun tämän valokuvan ottaja oli tuonut valkovuokkoja. Heillä on semmoinen tapa ollut jo 45 vuotta. Samanlainen  kimppu oli kuulemma  viety myös  edellisen sukupolven naisen haudalle. Hänelle, joka istuu tuossa blogin otsikko-kuvassa keskellä ja ruskeilla silmillään katsoo teitä.
Meillä Satakunnassa  nainen on saanut olla arvokas ja ihmeellinen olento ilman kruusailuja. Minun kokemusmaailmassani naisen ei ole tarvinnut kantaa sisällään koko suvun viisautta, eikä tuskaakaan.  Karjalainen evakko-maailma taas oli monessa mielessä vähän haastavampi naiselle. Kannaksen kuumina kesinä saattoi miesväki usein häipyä markkinoille Talikkalaan taikka Terijoen hiekoille, tai  muuten vaan  tielle tietymättömille.  Kannaksen naiset  ovat monessa mielessä pohjalaisten naisten  sukulaissieluja. On päästy ja jouduttu kokemaan monenmoista. Mutta tietyssä mielessä semmoiseen on oltu  valmiimpia ja semmoiseen on kasvettu.
Tillman on satakuntalaisen ja kannakselaisen geeniperimän  risteytys.  Se on asettanut suuria haasteita kaikille niille naisille, jotka ovat kanssani tekemisiin joutuneet. Milloin  allekirjoittanut  hiljaa ja tyynnä kyntää aurallaan,  puhua pukahtamatta mitään, milloin taas markkinat ja riennot ja hulina vetävät  miestä seireenien tavoin pahuteen ja riekkumiseen. Elämä on usein muistuttanut  bi-polaarisen  tautikuvan prototyyppiä.  On siinä ollut naisilla kestämistä.
Näin äitienpäivänä nöyrä kiitos kaikille elämäni  tärkeille naisille  kestämisestä !
Mainokset