Ajaton uutinen

by Michael Tillman

Yleisradion  uutissivusto on muuttunut vähän epäselväksi ja hankalaksi. Näin ainakin, jos sitä yrittää käyttää tavallisella tietokoneella sellainen ihminen, jolla ei lumia-iphone – puhelimia ole, eikä niillä uutisia matkan varrella selaile. MTV- kanavan uutissivusto näyttää myös muuttuneen. Se on muuttunut toiseen suuntaan.
Jos Yleisradion uutissivusto näyttäisi vaativan lukijakseen  media-alan  lisensiaatin,  MTV:n sivusto  houkuttelee ” kauniit ja rohkeat” –asiakaskuntaa  pelkillä ikoni-tyyppisillä kuvilla. Niitä klikkaamalla uuslukutaidottomat voivat saada tiedokseen uutisia jääkiekkoilijoista, misseistä, kissanpennuista, mallityttösistä, elokuvanäyttelijöistä ja Auerin rouvan  vaiheista oikeuslaitoksen rattaissa.
MTV:n uutisten ikonisivulla on yksi kuva ohjaamassa lukijoita Kreikan  hallituskriisin lukijaksi. Auerin rouvan salaisuuksien luo ohjaa 14 ikonia. Jääkiekon pariin 13 ikonia.
Tänään löysin kolmannenkin uutislähteen. Löysin paikkakunnalla vaikuttavan mahtisuvun sukukirjan. Suvun vaiheet minua kiinnostavat siksi, että 30 vuotta sitten asuin suvun omistamassa  kerrostalossa vuokralla. Lämmintä vuokrahuoneissa oli usein  heikonlaisesti ja saunomista rajoitettiin suuresti. Muutenkin  olin  hämmästynyt, sillä vuokralaista  kohdeltiin kuin renkiä.
Tänään sitten luin  suvun kirjasta minulle uuden tiedon, uutisen. Pääsääntöisesti kirja tietenkin toi julki suvun  maalliset ansiot ja varallisuuden karttumisen. Pienenä sivu-uutisena kuitenkin löytyi maininta siitä, että eräs suvun nuorista miehistä oli juopotellut renkinsä kanssa  sillä seurauksella, että lopulta renki oli nuijinut  talon nuorenmiehen  tiedottomaksi  jollakin astalolla. Nuorimies  oli sitten ehtinyt kuolla ennen  sairaalaan pääsyä.
Tuommoinen oli minulle uusi ja kiinnostava  asia, uutinen, tieto. Eikä se nyt heti vanhene. Se on säilyttänyt uutisarvonsa  90 vuotta, joten  kyllä se nyt hetken hehkuu minun  ajatuksissani. Samalla tuo uutinen ja tuo sukukirja  selittivät monta asiaa minulle. En ole enää heidän jaloissaan pyörivä hankala vuokralainen, en ole enää heidän alapuolellaan. Olen nyt heidän tasollaan, ja  kun mitä ilmeisimmin kiinnostukseni heitä kohtaa edelleen lisääntyy ja  kun tuota  kirjaa pääsen ajatuksella lukemaan, saatan  jopa pystyä katsomaan  heitä yhä uusista näkökulmista.
MTV ei pysty siihen  koskaan.
Mainokset