Yksi kansa – yksi rintama
by Michael Tillman
Tuommoinenkin kirja näyttää kirjahyllyssä olevan. Jatkamme siis tänään kirjahyllyn aarteiden kartoittamista .
Kirjan kirjoittaja on Laurin Zilliacus, jonka sukupuolesta suomenkielisenä pölvästinä en meinannut saada mitään tolkkua. Joku lähde kertoo hänet Konnie Zillacuksen tyttäreksi, toinen lähde taas pojaksi. Tarkemmin kun asiaa tutkin, tämä talvisodasta kertovan kirjan tekijä onkin kiinnostava rauhanoppositioonkuulunut mieshenkilö.
Rauhanoppositio tuntuu koostuneen aikoinaan pääosin sosialisteista ja RKP:n kansanedustajista. Myöhemmin siellä sitten jo varmisteli uraansa myös UKK ( korjat. ) Näyttää siltä, että tämänkin kirjan takaa tulee esille mielenkiintoisia asioita. Tämä oppositio laati mm. nk. Kolmenkymmenenkolmen kirjelmän, joka luovutettiin Presidentti Rydille elokuussa 1943. Silloin elettiin aikaa, jolloin kaikki Antti Rokasta lähtien tiesivät jo, että kaik`on mänt !
Kirja tuntuu vähän kuivalta. WSOY on painanut kirjan Porvoossa 1941. Oltiin valmistautumassa uuteen sotaan ja kunniakkaita tarinoita on ilmeisesti tarvittu runsain mitoin.
Kirjan mielenkiintoisinta antia saattaa olla se, että lähes joka sivulla kerrotaan Ruotsin valtion ja ruotsalaisten ihmisten ponnisteluista ja avun annosta sotaa käyvälle naapurivaltiolle. Kirjasta saa selailemalla sen kuvan, että apua on runsain mitoin annettua ja organisoitu.
Toinen mielenkiintoinen aihe kirjan loppupuolella näyttäisi olevan keskustelu, jossa pohditaan niitä suuria uhrauksia, joita ruotsinkielinen väestö näyttäisi joutuvat tekemään, jos kodittomia sotapakolaisia sijoitettaisiin ruotsinkielisille alueille. Kielikysymystä käsitellään kirjassa avoimesti, mutta ei kovinkaan monelta kantilta arvioituna.
Laurin Zilliacuksen isä oli siis aktivisti Konni Zilliacus, joka oli melkoinen seikkailija. Vanhoina päivinä hän eleli Tuusulassa, jossa vieläkin juhlitaan tätä miestä monin menoin vuosittaina.
Mielenkiintoinen suku. Näyttäisi jopa siltä, että sukuun kuuluu pari nuorta miestä, joiden isä on edesmennyt Tommy Tabermann.
Kirjan ja kirjailijan takaa löytyy tässäkin tapauksessa mielenkiintoisia asioita. Metsuria, Siwan kassaa, eikä levyseppähitsaajaa juuri helpolla tästä suvusta löydä. Sitäkin enemmän on kielitieteilijöitä, antiikintutkijoita ja humanisteja.
Ehdottomasti tämäkin kirja on pakko lukea.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anteeksi tyhmyyteni, mutta kuka on UUK?
Voih… minä kirjoitan väsyneenä mitä sattuu. UUK tarkoitti olla UKK… Kiitos huomautuksesta
Ok, minä ihan tosissani mietin, että mikähän suuruus tämä mahtaa olla. 🙂
Konni Zilliacus kirjoitti myös "Konni-sedän keittokirjan", joka on lajissaan herkullisin lukemistani. Hän todistaa siinä vastaansanomattomasti, että naisia ei oikeastaan pitäisi päästää keittiöön lainkaan! Suosittelen!
Kari… minä luin tuosta keittokirjasta mainintoja. Konni oli todella monitaitoinen ja värikäs ihminen. Oikeastaan häntä voisi nimittään kosmopolitiksi.