Rocio Graves on piileskellyt kirjahyllyssäni
by Michael Tillman
Selailin kirjahyllyä aamutuimaan ja kummastelin hyllyyn kertyneitä opuksia. Olen näköjään ylittänyt tuntemisen ja yksilöinnin rajan. Enää en osaa sanoa, mistä joku kirja on tullut ja miksi. En osaa enää edes kertoa, mistä joku kirja kertoo. Hyllyssäni on muukalaisia.
Robert Gravesin kirjoittama ” Turhuuden saaret” tuntuu olevan hyvä esimerkki asiasta. Otin sen vuoksi eteeni ja päätin poistaa tietämättömyyteni. Päätin samalla siirtää myös hieman siivousta ja tiskikoneen täyttämistä. Onnekseni hyllyssä näyttää olevan paljon tuntemattomia kirjoja ja niiden tarjoamia tekosyitä.
Tämä Gravesin kirja tuntuu olevan meriromaani. Se luonnollisesti selittää sen, miksi se on joutunut hyllyyni. Johdanto on päivätty 1949 Mallorca –saarelle, joten saattaa olla, että kirjassa puhutaan myös espanjalaisista. Johdannon jälkeen näyttäisi olevan kartta. Kartan otsakkeeksi on merkitty:
” Niiden neljän laivan matkareitti, jotka huhtikuussa 1595 lähetettiin Perusta kenraali Alvaro de Mendanan komennuksessa rauhoittamaan ja asuttamaan Salomonin saaret.”
Tämä pitää nyt siirtää rivin päähän ja näkyville.
Tämä Robert Graves näyttäisi olleen melkoisen tuottelias kirjailija. Ja runoilija. Teoksia on syntynyt vallan paljon ja suurella ahkeruudella. Ainakin 140 nimikettä.
Ensimmäisessä maailmansodassa näyttää kirjailija käyneen ja saaneen sieltä shell shock – taudin. Tuo saattaa olla jonkin sortin rintama-kauhu oireyhtymä.
Kirjailijalla näyttää olevan Tomas niminen poika, joka lähentelee kuuttakymmentä. Poika asustelee Mallorcalla, kirjoittelee, piirtää ja soittaa. Hänellä taas näyttää olevan tytär, joka luo uraansa mallina. Se on Rocio Graves tämän tyttären nimi. Nätin näköinen nuorinainen, joka on näköjään hetken viihtynyt Twitterissä ja Bloggerissa, mutta sitten on maailma tyttären vienyt mennessään.
Pahus, kirjahyllyni vei minut jonnekin tuntemattomaan ja outoon. Enkä edes lukenut vielä tätä kirjaa. Seikkailin vain vähän taustalla. Ehkä jatkan tutkimuksia kirjahyllyssäni. Kunhan ensi laitan tiskikoneen päälle ja pyykit koneeseen. Tuohon ylle liitin kuvan kirjalija Robert Gravesin asuintalosta Mallorcan saarella.
Tervetuloa lukijaksi Keski-ikäinen mies. Toivottavasti viihdyt täällä,
Kaikkea kans! Olen systemaattisesti syyttänyt Suomen kustantajia analfabeeteiksi (kirous lievemmästä päästä), kun eivät ole suomentaneet Robert Gravesin tuotantoa mitään.Ja nyt sinä viattomasti kerrot että joku nide on! Robert Graves on meillä jatkuvasti käytössä. Hän on amerikkalainen runoilija, joka muutti Mallorcalle joskus ennen sotia ja rupesi tutkimaan Välimeren mytologiaa. Hän on kirjoittanut opukset Greek Myths (I ja II) ja The White Goddess, jossa seurataan miten Neitsyt Mariasta tuli neitsyt Maria, eli arvostettu jumalatar Ashtarten ja Afroditen jälkeen.En tiedä mikä on tilanne, eli saako Robert Gravesiä englanninkielelläkään Suomesta. Siis miltä vuodelta tuo suomennettu kirjasi on?On kyllä hauskaa jos törmää kirjahyllyssä johki tuntemattomaan. Minulla sitä tapahtuu vähän väliä meidän isännän kirjahyllyä selatessa.Jaa että kaunotar syntyi siitä klaanista…
Ripsa…Kehuivat netissä, että tämä Graves on nimenoman runoilija.Tämä kirja on kansista päätellen kustannettu ja painettu 1950 – luvulla. Suomentaja on Jorma Partanen. The isle of unwisdom on kirjoitettu ja julkaistu 1949 ja Lontoossa 1950Tammi on tämän suomalaisen laitoksen kustantaja. Taitaa olla 1952 vuonna julkaistu.Tämä Partanen on Kristiinankaupungissa syntynyt ja kuollut vuonna 1972Näin tämä asia tuottaa lisä infoa. Kiitos kommentista Ripsa.Luulen, että tämä kirja pitää vielä lukea
Ripsa….Meinasin moikata kaunotarta Twitterin kautta taikak blogin kautta, mutta kumamssakaan ei ole päivityksiä 2011 vuoden jälkeen. On tyttärelle tyllut sosiaalisen median väsymys. Toin kuin meille.
Vielä Ripsa…Partanen ei näytä ainakaan suomentaneen mitään muuta Gravesin teosta
Tämmöisestä paikasta löysin tuon merkinnänhttp://ko-kr.facebook.com/note.php?note_id=127085390675876&comments&ref=mfRobert Graves: Minä Claudius. WSOY 1986. sid. kansip. 5€
Tillman:ai niin joo ja tottakai! Satuitko sinä sattumoisin katsomaan sennimisen TV-sarjan, jossa kerrotaan Claudius-keisarista? Sarja oli tosiupea, muistaakseni BBC:n tuottama. Siis "I, Claudius", joka ilmeisesti noudattelee aika uskollisesti historiallisia tosiasioita.Sun kannattaa kaivaa esille Svetoniuksen opus nimeltä "Twelve Caesars", jossa on lopussa juliaanisen keisarihuoneen suku kokonaisuudessaan.En muistanutkaan että kirja sitten jopa suomennettiin, siis tuo Graves'n Claudius.Gravesin runoja en ole lukenut, mutta hänen kirjailijanurastaan muistan hyvin sen, että toinen jenkkirunoilija, Ezra Pound oli hänen hyvä ystävänsä. En nyt muista miten Graves suhtautui siihen, että Pound rupesi fasistiksi, mutta tuskin hän siitä kovasti ilahtui. Graves käsittääkseni kyllä asui Mallorcalla edelleen Espanjan sisällissodan aikana ja sen jälkeen.On ehkä ollut vaikeaa vältellä Francon militiaa. Ja kaksinverroin vaikeaa, sen jälkeen kun Lorca murhattiin. Ei poliittisista syistä, vaan siksi että runoilija oli homoseksuaali. Eiköhän kuitenkin ole ollut enimmäkseen niin että runoilijat ovat toisiaan kohtaan solidaarisia, eivätkä ainakaan syrji poliittisten tai seksuaalisuuden vuoksi toisiaan? Vai ovatkohan? Ehkä eivät kaikin osin…Kummatkin ihmislajit – väärää ideologiaa edustavat ja väärää seksuaalista suuntautumista edustavat – joutuivat sitten Hitlerin kaasukammioihin, joten Graves on ehkä ollut hiljaa.Tuo etiikan ja estetiikan välinen suhde on tavattoman monimutkainen. Minusta niiden pitäisi kulkea yhtä jalkaa, mutta maailma on vähän vinksallaan ja kiero, yhä edelleen…
Kiitos tiedoista! Täytyy tallustella taas kirjastoon!
Gravesilla oli ensimmäisen maailmansodan aikana oiekein hyvä kaveri , nimeltään Siegfried Loraine Sassoon. Olin huonolla kielitaidollani jotenkin ymmärtäväni, että he tykkäsivä kovasti toisistaan.
Yamaha- mies haluaisi joskus olla Rocio Gravesin matkalaukku.
Täytyy sanoa, että niin minäkin !!Me prätkämiehet olemme tottuneet istumaan nahan päällä
No nyt Arhinmäki on ominut Tillmanin stay-upit… ja Iltaroska naureskelee, että nyt se sotki käsitteet vahingossa 🙂
Sanna… minun on ehkä käytävä tutustumassa….
Sanna… minun on ehkä käytävä tutustumassa….
Sinulla on varmasti joitakin miellyttäviä mielipiteitä ja näkemyksiä. Blogin tarjoaa pohtia aihetta.