GINI-kerroin voi olla yli 60

by Michael Tillman

Olen huonolla humoorilla. Vettä sataa. Kirjoittaminen tökkii ja  lukeminen on oksettavaa.  No, saunassa oli mukavaa. Ja  kevään lintusia on pihapuissa runsaasti.
Lukeminen tökkii sen vuoksi, että on pakko lukea välillä  epämääräistä kirjallisuutta. Ensi viikon tenttiin  on  nimittäin  yliopisto ja  luennoitsija  määrännyt  Työväen sivistysliiton kustantaman  kirjan  tulonjaosta, perintöjen  vittumaisuudesta ja rikkaiden  helposta elämästä. Teos on aivan kuin suoraa  vuoden 1918  punakaartin pako – kuormastosta tien pyörtänölle  tipahtanut. Minun on pakko lukea semmoista tekstiä yli 200 sivua. No, se kirja on onneksi vain yksi kolmesta tenttiin tulevasta, ja kun ne kaksi muuta ovat astetta miedompia, voin  ehkä pitkin hampain  ensi perjantaina kirjoittaa tentissä puuta heinää tiedostavien  yliopistopiirien  halujen  tyydyttämiseksi.
Kirjassa on yksi mielenkiintoinen termi. Se on GINI- kerroin. Se on  termi, joka ei valitettavasti  kaveraa tonicin kanssa, vaan kertoo lukijalle sen asian, että  miten  helvetin epäoikeudenmukaisesti raha ja varallisuus  jakautuu  tässä yhteiskunnassa.
Kun termillä on kiinnostava nimi, sen sisältökin jää mieleen helposti. Onkin suuri synti, että tieteelliset tenttikirjat sisältävät niin kuivia ja kummallisia  termejä, että niiden  mieleen painaminen on tuskallista ja  kauheaa.
Yliopiston pääsykoekirjassa oli vuonna 1974 valokuva sivulla 168. Sen kuvateksti kuului näin: ” Kuvassa sonnin siittiösolut 600 kertaa suurennettuna.”
Sekin jäi hyvin mieleen, mutta siitä ei suurta hyötyä ole lopulta elämässä ollut. Myöskään Ruben , Simeon , Leevi, Juuda, Daan………- luettelo ei ole minulle  työväentutkijoiden pelkäämää rikkautta ja menestystä tuonut. Sollen vollen Holmenkollen…. an , auf, hinter, Uber ….
Ehkäpä ensi perjantaina piruuttani vastaan tentissä  kaikkiin kysymyksiin  kertomalla Gini-kertoimesta ja … niin,  minullahan on vielä 4 vuotta opinto-oikeutta jäljellä. Hmm. Ehkäpä tentissä kirjoitan kaiken minkä sylki suuhun tuo,  koskien  tenttikirjallisuuden valintaa ja siinä esitettyjen  tietojen tieteellisyyttä ja laatua. Ehkä nyt otan kautta aikojen, elämäni ensimmäisen hylätyn yliopisto – tenttiarvosanan. Ehkä nyt kokeilen jotain räväkkää. Olen tänään jo muutakin  räväkkää tehnyt, mutta  edellisen päreen kokemuksista oppineena  olen ryhtynyt salailemaan asioita.

Tervetuloa Anne. Toivottavasti viihdyt täällä. Viime viikkoina tekstit ovat olleet  kärttyisiä ja huonoja ja  täynnä kevään angstia. Ne kyllä paranevat tästä, minä lupaan.