Kiltit pojat jäävät helposti ilman

by Michael Tillman

Puhuin tänään nuorisolle normeista, niiden noudattamisesta ja lopuksi vielä niiden noudattamatta jättämisestä. Viimeinen osio tuntui heitä kiinnostavan erityisen paljon. Ja kun kiinnostusta oli, ohjailin heitä taitavasti sopivilla virikkeillä kohti ansaa ja varsinaista kohdetta. Ja he kipittivät sinne mielen pikku jaloillaan pahaa aavistamatta, aivan sotaministeri Stefanin lailla.

Puhuimme siis rikollisuudesta, sen synnystä ja sen ilmenemismuodoista ja lieveilmiöistä. Esittelin Janne Kivivuoren – kriminologian tutkijan – hengessä aitoja ja relevantteja syitä siitä, miksi joku ihminen ryhtyy rikkomaan normeja ja jatkaa sitä yhteiskunnan huolehtimisesta huolimatta. Jatkaa sitä, kunnes joutuu kiven sisälle homoseksuaalin kassakaappimiehen sellikaveriksi.

Vähän vielä maalailin heidän eloaan sellin hämärässä jukkaraitanen –tyyliin, kunnes viimein yksi johdattelun kohteena ollut opiskelija älysi kysyä sen kysymyksen, johon olin heitä johdatellut melkein puoli tuntia.

Miksi naiset rakastuvat renttuihin ?

Miksi murhamiehen postilaatikko pursuaa vankilan toimistossa vaaleanpunaisia rakkauskirjeitä ? Miksi linnakundilla on sitä kovempi flaksi, mitä enemmän on tullut kakkua ?

No, nuoriso oli tietenkin kauhuissaan, kun kerroin heille, että naisen evoluutio kehittyy niin hitaasti, että edelleen, huolimatta teollisesta vallankumouksesta ja 300 vuoden kehityksestä, naaras haluaa valita jälkeläisilleen mahdollisimman pystyvän isän puolustamaan heitä sapelihammastiikereitä, keihäsmiehiä ja naapuriheimon setiä vastaan. Nämä linnakundit ovat näyttäneet kykynsä jo sillä saralla ja me muut, villaslipovereissa ja vakosamettihousuissa kirjallisuustiedettä opiskelevat jäämme lehdelle soittelemaan.

Nuoriso katseli minua kauhuissaan.

No, minä olin saanut aikaan sen ihmeen, että heidän jakamaton mielenkiintonsa kohdistui nyt minuun. Ja kun niin joskus harvoin käy, on syytä takoa, kun rauta on kuuma.

Esitin heille retorisen kysymyksen; ja mistäs näitä renttuja sitten tulee ?

Nuoriso esitteli valistuneita arvauksia, minä myöntelin, mutrustelin huuliani ja törkin vastaväitteillä heidän hypoteesinsa alas. Totta on, myönnetään, että jos vanhemmat piiskaavat koivuniemenherralla lasta säännöllisesti, mahdollisuus rikoksentielle on noussut.

Minä toin heille kuitenkin uuden näkökohdan. Ulospäin suuntautuneet ekstrovertit ihmiset elävät täällä maailmassa elämää, jonka aikana he luonteensa mukaisesti jatkuvasti etsivät voimakkaita kokemuksia ja tunnereaktioista, sillä ekstroverttiys suorastaan vaatii niitä, jotta tämän kaltainen ihminen voi olla onnellinen.

Kun tämmöinen ulospäin suuntautunut ihminen sitten alituisesti metsästää näitä kokemuksia ja tunne – purskeita, hän on keskimääriin innoverttia vähän suuremmassa vaarassa harhautua rikoksen poluille, kun tavallinen normatiivinen elämä ei aina heille niitä kicksejä ja säväreitä tarpeeksi anna.

Sanoin nuorisolle, että ei tule tämä asia tenttiin. Kaduttaa hieman hellämielisyyteni. Minua hivelee ajatus siitä, että tentissä olisi kolme kysymystä tyyliin: Lyhyet esseet: Vastaa erillisellä paperilla. Kysymys 1. Miksi naiset rakastuvat renttuihin 6 p.

Kun sellaisen paperin jättää sopivasti ajelehtimaan monistuskoneen päälle, on mahdollista, että työyhteisö ryhtyy tomeriin toimiin, jotta allekirjoittanut pääsisi työeläkkeen työkyvyttömyyseläkkeelle ennen kuin tänään Helsingissä sovitut eläkeuudistuksen eläketurvaa heikentävät yksityiskohdat koskevat minua.

Mainokset