Rätyämistä

by Michael Tillman

Lehtori on saanut taas työlainsäädännön kurssilleen uutta kiinnostavaa materiaalia. AKT on nimittäin irtisanonut työntekijänsä kesken työntekijän aikaansaaman poliisitutkinnan. Huima temppu työväenliikkeen yhdistykseltä. Näin maallikkosaarnaajana epäilen lopullisen tuomion tulevan aikanaan AKT- yhdistykselle. Rekkamiehet saavat toisenkin peräpukaman kun ajavat ja tilittävät jäsenmaksujensa välityksellä korvauksia viestintäpäällikölle.

Jos irtisanominen on tapahtunut ilman kuulemista, YT- menettelyä ei ole harkittu ja irtisanomisen perusteet ovat huojuvia, näemme tulevaisuudessa mielenkiintoisia juttuja asian tiimoilta.

Uskoisin niin, että aikanaan Viestintäpäällikölle tullaan maksamaan noin 20 kuukauden palkka aiheettomasta irtisanomisesta. Jos YT-menettelyä on rikottu, seurauksena saattaa lisäksi olla hyvitystä jopa 30 000 euroa. Tuo YT-menettely on vähän tulkinnallinen asia yhden ihmisen irtisanomistilanteessa. Samoin hyvin tulkinnallista on se, onko irtisanomisperusteita olemassa. Tuotannolliset ja taloudelliset seikat voisivat tulla kysymykseen, mutta tuskin AKT nyt toimintaansa lopettaa taikka supistaa. Paha on saada ihmistä muuten pihalle.

Työsuhteen purkamisesta kukaan ei ole puhunut mitään. Rouva Ahteella on käsittääkseni purkamisoikeus jo olemassa, mutta ei toisin päin. Toisinpäin se oikeus syntyy lähinnä niin, että rouva Ahde olisi paljastanut neuvotteluasioita vastapuolelle, taikka nimitellyt puheenjohtaja Rädyn äitiä rakkauden ammattilaiseksi, taikka potkaissut puheenjohtaja Rätyä korkokengällä munille. Nyt kun mitään em. asiaa ei ilmeisesti ole tapahtunut, liiton arsenaaliksi todella jää tuo irtisanominen. Siihen ei taas riitä se, että irtisanottava on osallisena poliisitutkinnassa, joka kohdistuu irtisanojaan. Siitä on olemassa muistaakseni oikein paperilla tekstiä työsopimuslain 7 luku, 2 pykälä, kohta 4.

Mitä taas tulee itse irtisanojaa, minulla on vahva käsitys siitä, että ko. henkilö olisi …… no olkoon. En tunne häntä henkilökohtaisesti, joten en voi arvioida hänen persoonaansa, enkä ammattitaitoaan muutoin kuin oireiden osalta ja sellainen veistely saattaa johtaa allekirjoittaneen leivättömän pöydän ääreen ja sitä kautta ehkä tuntemattoman vankilakundin sellikaveriksi. Parempi siis on, että sanon vain, että puheenjohtajalla on paljon ominaisuuksia, joita johtajakoulutuksessa ei kovin korkealle arvosteta. Hyvän tenttikysymyksen tästä tapauksesta ja tästä irtisanojasta kuitenkin saa, jahkaa oikeusjutut valmistuvat ja varmemmalla pohjalla tässä uskaltaa kirjoittaa.

Kun nyt on raotettu helvetin esikartanoita, kurkitaanpa sisälle itse kiirastuleen. Olin eilen vaimon kanssa kolmessakymmenessä pikkuputiikissa ja noin kolmessatoista huonekaluliikkeessä. Yrjö Jylhä olisi kirjoittanut minusta heksametrisen eepoksen. Minä kuitenkin kestin kaiken lähes kuin mies. Vain ajoittain herkesin AKT- mykkäkoulua harrastamaan. Voin kuitenkin vakuutta, että minunlaiseni kiltti ja herkkä mies ei osaa matkia puheenjohtaja Rätyä edes vuorokautta. Sitten on jo pakko kysyä, että onko puhtaita sukkia, missä kaapissa?

PS. 16.30 lauantaina

Nyt näyttää siltä, että koko työväenliike, SAK ja silmäätekevät, Lipposen perhettä lukuunottamatta , ovat päivän aikana siirtyneet kannattamaan Hilkka Ahdetta ja ryhtyneet moittimaan AKT – järjestöä irtisanomisen vuoksi.

On siis minun aika vaihtaa nopeasti puolta ja mielipidettä. Varsin hyvin paikkaansa pitänyt muistisääntö kun muistuttaa, että järkevä yksilö on aina erimieltä em. tahojen kanssa. Ja että totuus löytyy Eloveenasta , tai jostain muualta.

Olen siis nyt vähän hämilläni ja epätoivoinen. Jotain kummallista on nyt takana. Ja toden totta ! Hesari revittelee, että Virve Rosti on kuullut taksijonossa miten Hilkka Ahde on sanonut esimiestään paskaksi. Hihkuu riemusta ! Tästä tulee upeaa opetusmateriaalia.

Tillmannin työpaikalla muuan työtoveri nimitti kokouksessa aikoinaan esimiestään selkärangattomaksi lieroksi. Siitä ei tullut edes varoitusta. Jos Hilkka on taksijonossa törissyt todella, niin taksijonon piikkiin tuommoinen menee, tai pahassa tapauksessa asiasta annetaan huomautus taikka varoitus.

Olen siis nyt klo 16.30 puoluueton asiassa, taikka siirtymässä Rädyn jengiin, mikäli koko työväenliike lähtee Hilkan puolelle.

PS 2

Työsopimuslaki muuten sanoo, että kun on ilmaantunut irtisanomisen perusteita ( paskapuheita taksijonossa) , työnantajalla on 7 vuorokautta aikaa toimittaa irtisanominen. Mitään kahden vuoden kokoisia syntisäkkejä ei lain mukaan voi kerätä ihmiselle.
Mainokset