Kainuulainen avokado-salaatti

by Michael Tillman

Vaimo sairastaa. Huomenna saatan minäkin sairastaa. Tein nimittäin äsken herkullisen ja ravitsevan lounaan sairaalle ja itselleni. Kokkailun yhteydessä kokeilin loman kunniaksi normaaleja ruokajuomia, joten olen nyt hyvää vauhtia etääntymässä kohti taivasta siitä promillerajasta, jota liikenneministeri Kyllönen yrittää ajaa säädökseksi, kuin käärmettä pyssyyn.

No, minä pysyn pois ajoneuvoliikenteestä, joten ministeri Kyllönen voi huoletta kehitellä kohdalleni muita rajoittavia säädöksiä. Vasemmistoliiton ja kommunistisen liikkeen tuntien tiedän, että heiltä ei siihen puutu kykyä, eikä halua.

Ministeri on lyhyen uransa aikana ehtinyt kehitellä jo saman verran kummallisuuksia kuin rippikouluikäinen teini viikonlopussa. Vasemmistoliiton hallituksessa olo, ”Avignonin vankeus” on kummallinen asia, mutta vielä kummallisemmaksi sen tekee se asia, että vasemmistoliiton äänestäjät tyynen rauhallisesti suvaitsevat ministereidensä osallistua nykyiseen menoon. Ainoa selitys lienee se, että valta juovuttaa.

AY- aktiivisuuteni kaudelta muistan tapauksen, jossa kävi niin, että valtakunnallisen edunvalvontayhdistyksen hallituksen sihteeri oli laivaseminaarimatkan aikana niin tukevasti ja keskeytymättä humalassa, että laivalla aiottua kokousta ei pystytty pitämään ennen kuin kokoukselle valittiin paluumatkalla uusi sihteeri. Kun kyseinen henkilö sitten syrjäytettiin seuraava hallitusta valittaessa, kyseinen sihteeri itki ja anoi, että hänet vielä otettaisiin mukaan hallintoelimiin.

Mutta asiaan….

Tein uunilohta, joka oli maustettu hienolla maustesekoituksella, jonka sekoituksen myyjä on Suomen kuuluisin poikamies ja Aku Ankan lukija. Mausteseos on myyjäänsä laadukkaampaa. Sitten tein perunamuusia. Joukkoon laitoin nyrkillisen voita.

Salaatiksi tein vadille ladonnan, jonka pohjalle tulivat salaatinlehdet. Sen jälkeen viipaloin pedille kirsikkatomaatteja , avokadoa ja vihreitä oliiveja. Pinnalle ripottelin basilikaa. Kastike on hyvin yksinkertainen. Pari ruokalusikallista sitruunamehua, oliiviöljyä noin desi, sokeria, suolaa, mustaapippuria ja basilikaa. Ainekset sotketaan ja valutetaan sitten salaattivadilla oleva systeemin niskaan. Paahdettuja pinjansiemeniä voi sirotella päälle. Jos on aikaa, jutun voi laitta hetkeksi viilenemään, jolloin tuo kastike toimii paremmin.

Jos vielä ymmärtää laittaa tiskit koneeseen aterian jälkeen ja tuoda kaupasta tulppaanikimpun sairaan iloksi, kokin pistekori suorastaan pursuaa pisteistä. Niitä on mukava tulevaisuudessa käyttää, kun tiukka paikka tulee. Ja tuleehan se sieltä, ennemmin taikka myöhemmin.

Ministeri Kyllönen taas ei ole saanut aikaan oikein mitään. Kun hänen on aika jättää joskus tulevaisuudessa mustan ministeriauton takapenkki, uskon olevan lähellä sen asian, että ministeriltä tippa tirahtaa. Hauskaa on ollut, mutta kansa ajaa edelleen kännissä, puhuu kännykkään ajaessaan ja yrittää huijata katsastuksessa insinöörejä. Kansa edelleen odottaa ministeri Kyllösen satelliittiseuranta –tiemaksu-järjestelmää. Kansa odottaa pelolla.