Solomon Asch ja sosiaalinen paine

by Michael Tillman

Aviopari Junger on kuulemma vaalien jälkeisessä pettymyksessä pettynyt myös toisiinsa, mutta kahden päivän vapaajakson jälkeen kyllästyneet yksinäisyyteen. Edestakaisin veivaaminen ei vielä on saanut samoja mittasuhteita kuin taannoin erään mäkimiehen avioliittoshow.

Junger lupasi taannoin sen, että hän eroaa puoluesihteeri – toimesta jos ärrinmurrin Paavo ei pääse toiselle kierrokselle ja säädyllisille äänimäärille. Tänään Timo Soini on luvannut lopettaa ruotsinkielen puhumisen. Jostain puolustukseen liittyvästä komiteasta jotkut ovat nostaneet kytkintä.

Minun nuoruudessani poliitikot lupasivat hankkia sellutehtaan paikkakunnalle, rakennuttaa uuden tien, taikka korvata lossin sillalla. Nämä nykyiset poliitikot ovat leikkiviä lapsia, joiden elämä on irronnut todellisuudesta ja todellisuuden kriteereistä.

Minua kiinnostaa se, pitääkö Tarja varmasti lupauksensa ja nostaa kytkintä 20 päivän kuluttua.

Sananen vielä päivänpolitiikkaa. Työmaalla oli kahvipöydässä tänään paljon riemukkaita NATO – frendejä ja paljon myös niitä, joiden elämä on omien sanojen mukaan kulunut jo 10 vuotta kuntauudistuksen odottelussa. Näin olin haistavinani.

Muutosvastarinnan muuriin on ilmestynyt ensimmäiset säröt. Murheen laakso näyttää olevan vain pieni notkelma. Solomon Asch saisi oivaa materiaalia sosiaalisen paineen vaikutuksesta yksilön mielipiteeseen. Solomon peijooni kerkesi vain kuolemaan jo 1967. Aikamme kun kuntakarttaa tuijotamme, huomaamme, että rajat ikään kuin hitaasti liikkuisivat etäämmäksi ja kunnat suurenisivat. Ja kun pari viikkoa kuntakarttaa tihrustamme vedet silmissä, niin jo vain, viimeinenkin epäuskon Tuomas pyytää päästää sormella koettamaan, missä se vanha Pihtiputaan ja Viitasaaren välinen raja oikein oli ja tuntuuko siinä kohdassa enää mitään.

Mainokset