Ravintoa se tarvitsee lehtorikin

by Michael Tillman

Tein illalla ruokaa. Sillä tavalla lauantaiaamu tuntuu mukavammalta, kun tietää, että päivän ateria on kasattu ja voi keskittyä takan lämmittämiseen ja hyviin kirjoihin ja harrasteisiin.

Pakastimessa oli hirvenlihaa ja osuustoiminta -liikkeessä ällistyttävän edullista valkokaalia, joten kaalipata syntyy helposti, kunhan jotain pientä laittaa joukkoon. Jauhelihana voi käyttää myös jossain muussa maakunnassa tuotettua lihaa. Minun reseptini on tämä. Se on syntynyt monen reseptin symbioosina ja yhteen sulautumisena

1 kg valkokaalia
4-5 porkkanaa
1 iso sipuli
2-3 dl vettä
½ dl puuroriisiä
1 1/2 tl suolaa
400 g hirven jauhelihaa Satakunnasta
2 rkl siirappia
2 tl meiramia
rouhittua mustapippuria

1 rkl vasikan fondia

valkosipulia

Valmistus on helppoa ja vaivatonta. Kaali suikaloidaan isoon kattilaan taikka pataan. Tuo vesimäärä siellä kiehuu ja odottaa kaaleja. Kaaliahan tietysti lyö itse itseään päähän, kun sitä keitetään, joten kohta kattilaan mahtuu jo ruskistettu jauheliha – sipuli seos, porkkanaviipaleet ja puuroriisi. Kun pata on vähän padan näköistä, joukkoon ryhdytään laittamaan mausteita ja sitten kun kaikki on kohdallaan, huomaat syöväsi yhä suurempia maistamislautasellisia ja kohta onkin hätä, jääkö tätä enää huomiseksi ollenkaan.

Nyt voi jo miettiä sunnuntain syömisiä. Taikka voi ryhtyä lukemaan tenttikirjoja. Hetken jo ajattelin jopa hiihtämistä, mutta hylkäsin sen heti.

Advertisements