Kummallisia ajatuksia ja huomioita

by Michael Tillman

Tapanina ei tee mieli ajella. Talo on täynnä nuoria ihmisiä ja takkakin hehkuu lämpimänä. Kirjahyllyssä on kiinnostavia sekä vähemmän kiinnostavia kirjoja. On helppo olla vain. On helppo lukea romaania. Yhtä helppo on jättää hyllyyn tenttikirjat.

Tänään olen tehnyt kokoontuneelle perheelle valkoviinissä haudutettua hirvipataa. Sen ansiosta asemani perheen kokkina on edelleen vahvistumassa ja vakiintumassa. Valkoviinipulloon jäi jonkin verran haudutusnestettä, joten ihan sen varjolla ei ruokalajeja tähän residenssiin valita. Kalkkunan syönnissä on mukava vain pitää välipäivä.

Tänään olen tutustunut paremmin kahteen joululahjaani. Paksumpi ja kovempi niistä on Warren Buffetin, tämän risteilylaivojen buffet-ruokapöydän keksijän elämänkerta. Olen nyt edennyt 16 sivua 800 sivuisesta tiiliskivestä.

Se helpompi lahja on Pro Wanha-Jokela t-paita. Se päälläni aion tepastella töihin ja kaikkiin sopiviin tilaisuuksiin. Paidan mukana sain tiedon, että jonkin muotoseikan vuoksi Karjalaisen kulttuurin säätiö joutuukin nöyrtymään ja katkaisemaan Wanha-Jokela ravintolan vuokrasopimuksen vasta 2012 vuoden lopussa.

Tänään ei ole kukaan opiskelija tullut valokaapelia pitkin arvioimaan työtäni ja mennyttä vuotta. Siitä heille suuri kiitos. Vastaavasti hiljaisuus on ollut toisessa mielessä vähän piinallista.

Joulun aatonaattona kirjoitin lyhyen joulukirjeen ystävällisessä ja lämpimässä sävyssä omalle opiskelijaryhmälleni, siis ryhmälle, jonka luokanvalvoja ja tutor-opettaja olen seuraavat 4 vuotta. Toivotin kaikille 38 opiskelijalle mitä parhainta joulujuhlaa ja rauhallisia levon hetkiä. Yksikään ei ole vastannut, eikä toivottanut takaisin hyvää joulua.

Tulen hyvin toimeen ilmankin. Minusta on kuitenkin kohteliaasti kommentoida, taikka vastata, että sitä samaa. Sellaiseen toimintaan ja ympäristöön arvon opiskelijat joutuvat joka tapauksessa sukeltamaan, kunhan valmistuvat ja yhteiskunnan elintärkeisiin tehtäviin joutuvat. Substanssiosaamisen arvo on lopulta lyhytaikainen ja haavoittuva. Ihmisten kohtaaminen on paljon tärkeämpää.

Huomenna olisi mahdollisuus korjata tenttejä kotona, viettää vapaata kotona, olla kokonaistyöajan mahdollistaman periaatteen mukaan jossain muualla kuin toimistossa tai sitten tietenkin on mahdollisuus mennä töihin. Taidan mennä aamupäiväksi töihin. Nuoriso nukkuu kuitenkin pitkään. Tai sitten minäkin nukun pitkään. Tai kirjoitan. Tai paistan välillä taas kalkkunaa. Ja vien tyhjiä pulloja palautusautomaatille. Siellä on mukava vertailla jonossa olevien ihmisten joulunviettotapoja ja juomavalikoimia.

Mainokset