Pyhä toimitus

by Michael Tillman

Kävin eilen kahdessa merkillisessä paikassa. Kävin Hakametsän Jäähallissa ja Pispalan pulterissa. Kummassakaan en ole koskaan ennen käynyt.

Olutravintolassa lauantai-iltapäivällä pispalalaiset hiljentyivät hartaasti omaan harrastukseensa. Hallissa taas 7000 ihmistä hiljeni sen vuoksi, että tanssii tähtien kanssa- maalivahdin pelipaita nostettiin kattoon.

Halliin pääsin sisään vasta sitten, kun vaalea ja viehättävä järjestysnainen oli taputellut kainaloni, vartaloni ja ruumiini. Tämä sai mieleni kohoamaan. Ymmärsin, että kohta pääsen osallistumaan pyhään toimitukseen.

Sain olla todistamassa herkkää riittiä, tai oikeastaan rituaalia, johon liittyivät kaikki uskonnollisen toimituksen merkit. Pyhä relikti, paita, nostettiin kattoon ja pyhitettiin ikuisiksi ajoiksi. Se paita nousi taivaaseen. Samaan aikaan valot ja soihdut loivat yhdessä musiikin kanssa uskonnollisen menon taustanäytelmän. Nuoret neitsyet lyhyissä hamosissaan osallistuivat näytelmään keikuttelemalla itseään ja heiluttelemalla suuri soihtuja. Yleisö taputti aina kahden puhutun lauseen perästä. Jossain vaiheessa noustiin seisomaan. Sitten laulettiin Maamme- laulu.

Sitten juotiin kaljaa. Kolme erää keskikaljaa urakalla. Pelinsä tamperelaiset hävisivät, mutta ketään se ei oikeastaan tuntunut häiritsevän. Näytelmä ja pyhä toimitus sujuivat juhlallisesti

Nyt uskonnolliseen toimintaan tulee pakollinen joulutauko. Vasta joskus aikojen kuluttua kansa pääsee uudelleen pyhättöönsä. Siihen asti huolletaan pelipaitoja, lippuja ja muuta rekvisiittaa.

Mainokset