Pseudo-katsastusinsinööri ja muut velikullat

by Michael Tillman

Pseudo-farmaseutit ja – provisorit ovat kohta tiukoilla. Tenoxia ja V-pen megaa on jaettu väärillä papereilla vuositolkulla ja provisorina paikkakunnan verotaulukoiden kärjessä roikuttu. Mutta nyt tulee loppu. Hätäännyksissä nyt seulotaan kaikki ammatit läpi. Valhetta ja epäpätevyyttä työnteossa on aivan liikaa.

Moni meistä törmää päivittäin ammatinharjoittajiin, joiden lisenssit on saatu muropaketista. Minäkin olen törmännyt monesti. Yhden pseudo-kirvesmiehen kohtalo olisi ollut aikoinaan hyvinkin julma, mutta onneksi samassa taloyhtiössä asunut nimismies valisti minua laittoman uhkauksen tunnusmerkeistä.

Pienenä epäilin joulupukin aitoutta, sillä isä lähti harmillisesti joka kerta talliin antamaan hevoselle heiniä juuri samaan aikaan kun joulupukki kävi. Monesti joulupukin säkkikin muistutti erehdyttävästi niitä kahvipapu-säkkejä, joita meillä käytettiin viljasäkkeinä.

Ainoa ammatti, jossa en koskaan ole huomannut pseudoa, taikka valetta on sekatyömiehen ammatti. Hän se osaa kaiken ja se on selvästi ilmoitettu hänen ammatissaan. Kummallista on se, että meillä ei ole toisella asteella tällä hetkellä yhtään sekatyömiehen ammattitutkintoon valmistavaa koulutuspistettä. Minä ihmettelen. miksi ?

Sekatyöinsinöörikin olisi kova sana alati muuttuvilla ja turbulenttisilla työmarkkinoilla.

Ylempien toimihenkilöiden puolella tällaisia monitoimiosaajia oli aikoinaan hyvinkin paljon ja nykyäänkin heitä tapaa vielä silloin tällöin käräjäoikeuksien odotushuoneissa. Harmi kyllä, näiden liikemiesten määrä on nopeasti vähenemässä. Yhteiskunta tulee monin verroin kankeammaksi, kun liikemies-osaamisen tilalle rakennetaan kapeille erikoisosaamisille rakennettuja koulutusammatteja, joiden haltijat eivät sitten millään löydä itselleen sopivaa työpaikkaa.

Liikemies löysi aina itselleen sopivan ekologisen lokeron talouselämän viidakosta. Sekatyömies löysi aina itselleen sopivaa työtä. Eikä kummankaan tarvinnut koskaan papereita esitellä, eikä pätevyyksien kanssa nöyryyttäviin karnevaaleihin lähteä.

Ehdotan , että toisen asteen oppilaitokset sankoin joukoin ryhtyisivät kouluttamaan sekatyömiehiä. Kun sekatyömies ei papereita tarvitse itsensä tueksi, sekatyömiehiksi voidaan nimittää kolmen vuoden kuluttua kaikki ne, jotka ovat säännöllisesti edes ammattikoulun takana olevassa metsikössä käyneet tupakalla ja päivisin oppilaitoksen ruokalassa syömässä.

Innokkaammat sekatyömieslinjojen opiskelijat voisivat samaan aikaa tehdä lukioissa kaksoistutkintoja. Tällainen henkilö saisi keväällä sekaylioppilaan tutkinnon ja lakin. Turvallisuus työmarkkinoilla syntyisi kuitenkin sekalaisista töistä.

Yhteiskunnan säästöt olisivat mittavia. Kun nuoret joka tapauksessa elämänsä aikana joutuvat hankkimaan noin 3,5 ammattia itselleen, nämä ammatit voidaan näin opettaa sekatyömiehelle sekaisin jo nuorena yhdellä kertaa. Palettiin pitää tietenkin valita opetettavaa ainesta kaikilta elämän aloilta. Vasta valmistuttuaan sekatyömies-opiskelija sitten suorittaa lopullisen pätevöitymisenä kuhunkin työhön työnantajan perehdyttämisen ja työnohjauksen metodein.

Mainokset