Odottamattomia arvioita

by Michael Tillman

Tänään olisi ollut järkevää ryhtyä lukemaan seuraavaan tenttiin tieteen filosofiaa. Voimani eivät kuitenkaan riittäneet siihen. On väsynyt ja vähän loukkaantunut olo.

Joensuussa olivat korjanneet viime viikon tenttivastaukseni. Pidin selvänä, että sieltä pitkin valokaapelia sukeltaa tänne roima nelonen. Tentin korjaaja oli arvioinut kakkoseksi. Tuntuu vähän loukatulta tämä olo. Tässä on sentään kymmenien tuhansien vastausten kokemus takana, tässä kirjoittajalla, tässä tentin korjaamisessa.

Kirjallisuustieteessä ja sosiologiassa pystyn etukäteen arvioimaan tenttitulokseni suurella varmuudella. Olemme kohtuullisen paljon samaa mieltä olleet noissa aineissa siitä, minkä verran tietoni tuottavat arvosanaa.

Filosofiassa olen tuuliajolla.

Niinpä siivilöin, suodatin ja pullotin joulu- gammeldansk – snapsin. Siinä työssä sitä miehen sielu lepää. Jätin tuotteen kypsymään katkeran makuisena. Juoma on siis katkeraa. Lisään siihen myöhemmin aavistuksen rommia ja jotain makeutusta. Sitten se on valmis. Oivallinen juoma. Jos illalla tulee pää kipeäksi, niin samalla aineella saat itsesi aamulla käyntiin. Kerrankin halvalle Saarenmaa-spriille on jotain järkevää käyttöä. Huomenna on ehkä tilattava vähän snapsi – mausteita Ruotsista. Siellä viinojen maustaminen näyttää olevan juomalaulujen jälkeen kansakunnan toiseksi yleisin harrastus.

Nyt nukkumaan. Toivottavasti uni tulee. Asia sikäli minua askarruttaa, että luin äsken yömyssyksi Haavikon runoja taas pari sylyllistä. Hän se kyllä osaa tehdä vaikutuksen.

Mainokset