Kuka viereesi jää ?

by Michael Tillman

Pieniä epäkohtia yhteiskunnastamme paljastuu päivittäin. Milloin isä tappaa perheensä, milloin pikajunat ovat myöhässä radalle ryntäävien suikkari -tapausten vuoksi. Eikä taantuma ole edes vielä alkanut. Saatikka, että olisi ehditty edellisen laman uhreja hoitaa kuntoon.


Ensi viikolla voimme taatusti lukea aviisista, että virolaisen vuokralääkäriyhtiön valelääkäri on määrännyt jollekin luulosairaalle ja stressaantuneelle virkamiehelle sairaslomaa ja lumelääkettä. Kela ja työnantaja maksavat kulut ja lääkkeet. Virkamies jäi pitkälle sairaslomalle.

Kauan olemme tottuneet siihen ajatukseen, että potilas vääristelee olotilaansa, pakenee työntekoa, yrittää lusmuilla taikka päästä eläkkeelle. Olemme tottuneet siihen, että ihmisen ja Jumalan välissä ovat pappi ja lääkäri, joiden tehtävä on välittää hyvää osaamista ja huolenpitoa alas tomumajoihin asti.

Seurakunnista on kuulunut viime aikoina hälyttäviä uutisia. Eräät seurakuntien toimihenkilöt ovat ryhtyneet hallitsemaan laumojaan siten, että kansa kaikkoaa temppeleistä ja seurakuntien työntekijät nostavat kytkintä. Jos nyt ei ihan valepappeja olekaan paljastunut, niin ainakin hengellisiä toimijoita, joita tuntuisivat ohjaavan muut voimat kuin taivaalliset.

Nyt sitten on osoittautunut, että lääkärileikkejä ovat hurjia korvauksia vastaan päässeet leikkimään henkilöt, joiden tutkintopaperit on saatu muropaketista.

Pieni ihminen joutuu hämmennykseen. Itsensä ja Jumalan välissä ei ole enää ketään, johon voisi oikein luottaa. Maallikkosaarnaajat ovat maineensa jo ryvettäneet.

Ketä me nyt sitten uskomme ja kunnioitamme ?

Katri-Helenaa vai Sarasvuota ? Hiihtoliiton papit ovat huonossa asemassa hekin. Ihmisen ylösrakennukseksi ei voida tarjota mitään sellaista, joka kestäisi päivän valon.

Onko niin, että lopultakin hyvä taide, hyvä teatteri, hyvä musiikki , hyvä kirjallisuus, hengellinen mukaan lukien, ja runous ovat ainoita jäljellä olevia asioita, joiden avulla ihminen voi turvallisella mielin hapuille ja kokea korkeampia kokemuksia ja ihmisarvoa.

Mainokset