S is for Greek Superpeople

by Michael Tillman

Minä en ymmärrä politiikasta tuon taivaallista. Kansainvälisestä politiikasta ymmärrän sitäkin vähemmän. Aamun uutisistakaan en juuri mitään ymmärrä.

Niinpä minun on pohdiskeltava asioita vain arkiajattelun keinoin itsekseni.

Kreikka on ilmoittanut yön aikana, että se aikoo alistaa säästötoimensa kansanäänestyksen päätettäväksi. Kansa saa sanoa mielipiteensä suunnitelluista säästöistä ja hallitus sitten lupaa tehdä juuri niin.

Hieno maa ! Hieno kansa !

Kun on viimeisen vuoden aikana seurannut televisiosta kreikkalaisten mielenilmaisuja, uskon voittavani Delfoin oraakkelit ennustamisessa; tervehdyttämistoimet tullaan hylkäämään. Kreikkalaiset haluavat saada lainoistaan puolet poispyyhityiksi ja sen lisäksi takauksia lisärahoitukselle. Mutta meno maassa jatkuu entisellään. Muutoksia ei tehdä eläkkeisiin eikä veroihin.

Kansainvälisen yhteisön päänsäryksi jää sitten pohtia sitä, mitä se tekee omalle apupaketilleen. Logiikan mukaan sitä ei näissä olosuhteissa tarvitse ja pidä Kreikalle antaa. Jos kuitenkin pelkona on Italian ja Espanjan kaatuminen, se pitää ehkä kuitenkin antaa.

No, joka tapauksessa, Mr. Panos pelaa oivallista sököä huonolla persekortilla. Peliä on helppo viedä niin kauan, kun me muut pelkäämme tarpeeksi. Kun Eurooppaa ei enää pelkää, Kreikkaan tulee hiljaisuus.

Mutta vielä siellä Zeibekiko raikaa ja raikkaita mielipiteitä ilmaistaan.

Kusipäisyyden ja itsepäisyyden välinen raja on sangen häilyvä. Viimeiseen veripisaraan asti taisteleva Zorbas -vuoristosissi on kaikkien ajatustemme sylilapsi. Kun hän laskeutuu Ateenan kadulle, hänestä äkkiä tuleekin eurooppalaisuuden häirikkö.

Ja turkkilaisilla on hauskaa.

Ainoa järkevä keino Kreikan tilanteen ratkaisemiseksi onkin se, että Kreikka uhattaisi heittää ulos Unionista ja Eurosta ja samaan hengenvetoon kerrottaisi heille, että tilalle otetaan vuoden päästä Turkki. Jäseneksi ja samalla myös rahaliittoon mukaan.

Luulen, että loppuisi puseropyykki ojan partaalla. Luulen, että maistuisi taas työnteko ja ouzon kärrääminen terassille. Ihmettelen oikeastaan, että Olli Rehn ei ole entisen laajentumiskomissaarina tätä asiaa keksinyt.

Kuva on ilman lupaa pöllitty jostain kreikkalaiselta sivustolta.

Mainokset