Väsynyt mies

by Michael Tillman

Pääministeri oli iltauutisissa väsyneen näköinen. Häen ihonsa kiilsi rasvaisena, silmät lurpahteliva ja hän selitti asioita jotenkin hauraasti ja haavoittuvasti . Naiset sanoivat miesten näyttäneen sellaisilta keväällä 1940 kun palasivat reissusta. Vastuu ja taistelu väsyttää ketä tahansa.

Väsyneeltä näyttää yksi jos toinenkin julkisuuden henkilö. Oppositioon kuuluvat ovat väsyneitä omissa piilopaikoissaan. Hallitsevat joutuvat olemaan sitä parrasvaloissa.

Minä olen väsynyt siksi, että heräsin yöllä klo 3.15, enkä sen jälkeen nukkunut enää yhtään. Vaikka minulla ei olekaan poliittista vastuuta teidän asioitanne, saatan silti alitajuisesti kantaa kollektiivistä pahaa oloa talouselämän kurjuudesta. Moni muukin näyttää kantava. Lehdet ja komenttilaatikot ovat täynnä huutoa ja kauhua.

Useimmilla meistä ei ole juurikaan keinoja käsittää ympärillämme tapahtuvaa mullistusta. Perhosen siivet ovat joskus lyöneet yhteen jossain talouselämän syövereissä , jossain kaukaisuudessa, ja sen jälkeen tapahtumien ketju on lähtenyt liikkeelle. Osakemarkkinoita hallitsevat osto- ja myyntirobotit toimivat ohjelmiensa mukaisesti.

Väkivalta, kaaos ja kivääri ovat viime viikkoina olleet kaikkein konkreettisemmat välineet itsesäätelyyn ja muutoksen hakemiseen. Eurooppa ei vielä ole likeissä, mutta kynsitulet palavat jo kaikkialla. Tunisialaisen hedelmäkauppiaan jälkeen tulee uusia ja uusia toimijoita.

Tällä kertaa Thermopylaissa ovat nämä väsyneet poliitikot rinta rinnan taistelemassa päälle vyöryviä kreikkalaisvelkoja vastaan. Odotan kiinnostuneena sitä, kuka tällä kertaa laitetaan juoksemaan vuorten yli EKP:n keskuskonttoriin viestiä viemään.

Mainokset