Onnea Soinille !

by Michael Tillman

Tänään on Soinin nimipäivä. Asiaa juhlistaakseen Timo Soini on puolueensa johdossa merkityksellisesti vaikuttanut siihen, että puolue on lanseeraamassa englanninkieliseksi nimekseen The Finns.

Toivon mukaan yhdellä s-kirjaimella. Jäsenistö on jo jossain ehtinyt epähuomiossa juhlia asiaa nimen pidemmälläkin muodolla. Sellainen herättää näinä aikoina Euroopassa ja maailmalla huonoa huutoa, joten kannattaa olla tarkkana.

Nytkin tuo nimikaavailu näyttää aiheuttavan närää ja loukkaantumista. Niinpä olisi hyvinkin sopivaa, että toinen loukkaantunut, Paavo Väyrynen, ryhtyisi edustamaan oman puolueensa lisäksi myös näitäkin suomalaisia.

Joka tapauksessa tervehdimme ilolla uutista. Tämä päätös on vaalien jälkeen suurin ja merkittävin päätös, johon puolue on kyennyt valtiollisen vaikuttamisen saralla. Eräiden kansanedustajien kesä – törmäilyjä ei voida pitää poliittisena vaikuttamisena.

Toinen True- Finns – liike, SDP, on sekin jännissä asemissa nyt. Omat vaalilupaukset on kerrankin täytetty nyt viimeistä piirtoa myöden. Ihan lähitulevaisuudessa sitten nähdään, mitä niistä oikein yhteiskunnalle ja Euroopalle seuraa. Olen helkkarin kiinnostunut.

Erityisesti minua kiehtoo se rahankierto, joka syntyy, kun perustuloa nostetaan 100 euroa kuukaudessa ja samaan aikaan nostetaan myös tupakan ja alkoholin verotusta.

Tähän tilanteeseen sopii oikein hyvin kaksi vanhaa ja kulunutta anekdoottia.

Ensimmäisessä toivotaan, että taivaasta sataisi 100-euron seteleitä ja heti perään puukkoja.

Toisessa taas kaksi liikemiestä kulkee kadulla ja ihmettelee hevosenpaskoja 1989- vuoden taloushypessä. Toinen lupaa maksaa toiselle 5000 mk, jos tämä söisi hevosenpaska-palleron.

Toinenhan syö ja yökkäilee, mutta on kuitenkin 5000 mk rikkaampi. Seuraavan paskakasan kohdalla köyhtynyt haluaa tasoittaa tilit toisen kanssa ja kysyy toiselta samaa asiaa. Toinen lupaa maksaa 5000 takaisin ja kohta kumpikin yökkäilee hevosenpaska kitalaessa.

Menee hetki puhumattoman, kunnes toinen kysyy toiselta, onko tässä mitään järkeä.

Toinen miettii pitkään, ja lopulta toteaa, saatiin me ainakin lisättyä liikevaihtoa.

No, kunnallisvaalit ovat ovella kohta. Perustulo – eurot on saatava sitä ennen liikkeelle, jotta kansa ei hyväntekijäänsä unohtaisi. Meille perustulon ulkopuolella oleville jää ainoaksi vaihtoehdoksi säädellä kulutustamme ja hankkia muita lisätuloja.

Kuvassa on venäläinen sukeltajien emäalus elokuun alussa ankkuroituna Ahvenanmaalla Bomarsundin linnoituksen edustalle. Viereinen huvijahti ei näy tässä kuvassa. Jotain bisnestä tässäkin tehdään. Taitaa meille kaikille olla parempi, kun emme tiedä.

Mainokset