>Kasvatustiede on hyödyllistä ja sitä kannattaa opiskella

by Michael Tillman

>

Ylioppilas, toimittaja ja teinipoikien päiväuni, Maria Guzenina-Richardson on päässyt ministeriksi. Kasvatustieteen maisteri, ja vähän vanhempien poikien päiväuni, Jutta Urpilainen on päässyt valtion rahoja vahtivaksi ministeriksi. Moni muukin on päässyt pitkälle vähäisellä koulutuksella. Niinpä koulutusmäärärahoja voidaan aivan huoletta leikata. Niin kuulemma tullaankin tekemään.

Maatalousministeriksi tulevalla on sentään maanviljelijä tausta. Toivottavasti tuleva ulkoministeri ei ole ihan pihalla asioista. Ja olisi hyvä, jos liikenneministerillä olisi edes ajokortti. Aina muistaakseni näin ei ole ollut.

Tuleva opetusministeri on sentään entinen Murikka- opiston rehtori. Kyseinen oppilaitos on Teiskossa toimiva AY- oppilaitos, jossa opetetaan metallimiehille ay- oppia ja taitoa. Minulla on kunnia jopa tuntea oppilaitoksen ATK- opettaja. Hän on sangen fiksu. Ja tyylikäs. Ja pätevä.

Mutta palataanpa kasvatustieteen maisteri – tutkintoon. Asiasta on hieman kokemusta itselläkin. Kaikkihan alaa vähänkin tuntevat tietävät, että kasvatustiede ei ole ollenkaan tiede, vaan epämääräinen kokoelma julkituotuja uskomuksia ja väitteitä. Kasvatustieteen appro , sanoin kuin aikuiskasvatuksen appro aikoinaan vaativat tenttijältä suurta mielikuvitusta ja sävellystaitoa.

Tenteissä päti hyvä nyrkkisääntö.

Kirjoita kysymyksen vastauksesi kaikki, mitä tiedät kasvatustieteestä ja lasten käyttäytymisestä. Sitten luet vastauksesi.

Jos ymmärsit jotain tekstistä, pyyhi kaikki pois ja kirjoita uudelleen vastaus. Jatka näin niin kauan, kunnes et enää ymmärrä mitään siitä, mitä olet kirjoittanut. Sen jälkeen palauta vastauksesi tentin valvojalle.

Tällä metodilla on saavutettu runsaasti kiitettäviä arvosanoja viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Toivon mukaan uusi valtiovarainministeri käyttää tätä metodia työssään.