>Vähän rahaa

by Michael Tillman

>

Näinä päivinä joudumme helposti ristipaineteorian vaikutuksen kohteeksi. Monet nimittäin asuvat paikkakunnilla, joilla heihin kohdistuu voimakkaita ja toisilleen ristikkäisiä pyyteitä, normeja ja paineita. Kuten nyt esimerkiksi vaaleissa.

Seurauksena on usein vetäytyminen.

Erityisen hankala ihmispoloisen on elellä semmoisessa yhteisössä, jossa poliittiset punnukset ja voimasuhteet ovat kutakuinkin tasan. Voittajaa ei helpolla pysty etukäteen veikkaamaan ja valinnan tuska kaihertaa mieltä. On helppo jättää äänestämättä. Tällaisia paikkoja ovat tunnetusti esim. Jämsän ja Jämsänkosken tapaiset paikakkunnat.

Näiden paikkakuntien äänestysvilkkaus on usein sangen alhainen.

Toinen on taas tilanne niillä paikkakunnilla, joissa ristipainetta ei ole ja poliittisessa hegemonia-asemassa on yksi puolue ja aate. Silloin äänestysaktiivisuus on usein lähes 90 %.

Silloin putkiliikkeen pakettiautokin tyhjennetään kupariputkista ja romusta, jotta saadaan pitkäaikais-paaripotilas kuljetettua äänestyspaikalle.

Jämsänkoskelainen kansanedustaja ja SDP-ehdokas on tämänpäiväisen Keskisuomalainen- lehden mukaan ulosotossa. Hänellä on ulosottorekisterissä kaikkiaan 11 merkintää. Niistä hän on ehtinyt maksaa jo 10, joten tällä hetkellä hänellä on vain yksi ulosotto ” päällä”. Verkkolehti vaikenee, mutta paperilehti kertoo kaiken. Joudun tässä linkkaamaan toisenkäden linkkiin, mutta olen asian omasta paperilehdestäni itse lukenut.

Toivon mukaan paikka eduskunnassa irtoaa. Semmoinen helpottaa ensinnäkin kovasti ehdokkaan omien ulosottojen maksamista. Toiseksi tietenkin sellainen auttaisi tehostamaan ratkaisevasti yhteisen kansantaloutemme hoitoa tulevina neljänä vuonna. Onhan annettu ymmärtää, että valtio on nyt jo P.A. ja tulevien vuosien aikana velkaantuminen tulee lisääntymään entisestään. Jos näin todella on, tarvitsemme päteviä ja kykeneviä velkaantujia sinne eduskuntaan.

Takavuosina minua nauratti jämsäläinen paperimies TV-uutisten haastattelussa. Paperimiehet olivat olleet vähän toista viikkoa lakossa. Toimittaja haastatteli paperimiestä toimeentuloasioiden tiimoilta.

Paperimies sanoi menevänsä sosiaalitoimiston luukulle kohta, sillä paperimiehen palkasta ei ollut vuosien mittaan säästynyt mitään ja kulunut lakkoviikko oli raunioittanut proletaarin taloustilanteen.