>Korko laskee, laina kasvaa

by Michael Tillman

>

Kävin eilen äänestämässä. Tämä tiedoksi kaikille. Käyttäytymiseeni ei voi enää vaikuttaa, ja satakuntalainen kun olen, se vaikuttaminen on ollut ennen eilistäkin hankalaa ja vaivanloista.

Meistä sanotaan, että olemme jököpäitä. Meissä yhdistyy varsinaissuomalainen ..ttumaisuus ja hämäläinen hitaus. Meissä ilmenee suuri haluttomuus kaikkiin muutoksiin ja uusiin asioihin. Noilla periaatteilla eilen oli helppo äänestää.

Rouvat kysyivät ajokorttia. Tein vastakysymyksen ja kysyin, ettekö te tunne minua ? He äimistyivät ja selittivät jotain epäselvää. Sanoivat, että kone vaatii ajokortin. Minä epäilen, että olisi riittänyt, kun olisin sanonut sosiaaliturvatunnukseni. Siis sillä edellytyksellä, että rouvat olisivat tunteneet minut.

Eivät he tunteneet. He olivat vaalitoimitsijoina ilmeisesti työväenpuolueen mandaatilla.

Siis oikean työväenpuolueen, semmoisen punaisen, mandaatilla. Ei pidä nyt sekoittaa tähän uuteen työväenpuolueeseen, jonka äänestäjät toivovat ja halajavat suurta muutosta, mutta jossa tilanteessa tulee käymään niin kuin aina ennekin työväen haluissa ja toiveissa.

Massojen hallinta on lopulta yksinkertaista.

Nuoria minun tulee sääli. Maailma muuttuu, mutta ei sitä maailmaa näin muuteta. Moni nuorimies joutuu salaa vinttikamarissaan itkemään vaalipäivän iltana. Messias ei saapunutkaan maan päälle. Työttömyys, epätoivo ja näköalattomuus jatkuukin samanlaisena tiistaina 18. päivä. Salihousut lepattavat yhtä surullisina.

Työtä ei tule vihaamalla. Onnea ei tule vihaamalla. Vihaa sitä vastoin syntyy vihaamalla.