>Tajunnan virtaa asiasta toiseen

by Michael Tillman

>

Kävin ostamassa äsken itselleni hillityn liituraita-puvun. Koko homma kesti puheiden kanssa 15 minuuttia. Olen lopputulokseen tyytyväinen. Naisväki olisi luultavasti pitkittänyt episodia, mutta kun minä olin yksin liikkeellä ja myyjä oli mies ja liike oli tyhjä asiakkaista. Ensimmäinen kokeiltu takki oli suuri, mutta seuraava osui kohdalle. Housutkin sopivat.

Oloni on sen vuoksi nyt seesteinen ja hillitty. Vaateostospaniikki on ohitettu ja Al-Capone -loimi on turvallisesti komerossa odottamassa käyttöä.

Kävi siis melkein yhtä hyvä tuuri ja onni, kuin hyvälle vanhemmanpuoleiselle ystävälleni aikoinaan kävi. Hän meni suorittamaan nykyään niin epämuodikasta ruotsin virkamiestutkintoa. Vastaanottava virkamies oli tulkinnut kaunista kesäsäätä ja valtionvirkamiesten työaikajärjestelmää niin vapaasti, että oli lähtenyt perjantai-iltapäivällä mökilleen Hämeeseen maalaamaan punamultamaalilla mökin seinää.

Hän oli varakas mies, joten hänellä oli jo tuohon aikaan mökillään lankapuhelin. Muunlaisia ei silloin ollutkaan. Tuttavani oli onkinut herran kesämökin puhelinliittymän numeron itselleen ja soittanut virkamiehelle kesken tämän maalaustalkoiden.

Ystäväni suorittikin virkamiestutkintonsa puhelimitse ja paljon nopeammin kuin minä onnistuin ostamaan tänään puvun itselleni.

Minä puhuin tänään espanjaa uusille opiskelijoille. Sanoin nimeni ja ammattini lauseilla, joissa ei ollut juurikaan adjektiiveja ja adverbejä. Luettelin lukusanat yhdestä kymmeneen ja sanoin, että siinä oli kielitaitoni ultima vuelta, viimeinen kierros, sillä nyt joudun lähtemään tärkeään tehtävää suorittamaan. Vaikka ei minulla mitään tärkeää ollut. Muistin enää nimittäin mitä on juustosämpylä espanjaksi, mutta en enää yhtään muuta sanaa. Sosiaalisessa contekstissa on vaikea ensitapaamisessa käyttää juustosämpylää, huomasin sen oitis.

Myöhemmin muistin vielä yhden sanan; la manivela. Se on veivi, eli kampi. Ja cambio on vaihtorahat. Tervetuloa Suomeen, mukava nähdä teitä täällä. Toivottavasti teillä on paljon vaihtorahaa ja toivottavasti ette heitä täällä olo aikananne veiviänne. Siinä siis, miksi väistin. Lähden aamulla lomalle vieraaseen valtioon yhdeksi yöksi.

Lähden eurooppalaiselle kaupunkilomalle neljän miehen seurueessa. Tuttuja miehiä kaikki ja tuttu kaupunki. Tuttu kaava, joku voisi sanoa. Tällä kertaa tosin lähden vieraaseen maahan syystä, joka on langennut osalleni elämässäni ensimmäisen kerran.

Niinpä, voi olla, että palaan kirjoittamaan vasta pyhäehtoona. Mahdollisesti jo ennen sitä. Raportoin sen, minkä pystyn. Kaikkea ei ole syytäkään. Nukkukaa hyvin. Näin eilen unta lääkäriambulanssin lääkäristä, joka keräilee hautaustoimistojen mainoskyniä. Voikohan semmoista harrastusta oikeasti olla lääkärillä olemassa ? Ehkä, voi. Voi olla, että minä olen vain vanha

Mainokset