>Rin Tin Tin – lehti

by Michael Tillman

>Aamulehti kertoo samaa
etusivut täynnä kamaa

super-hyper-maksi-marketin tin tin rin tin tin

Oikeistolainen Aamulehti on muuttunut viimeisen vuoden aikana keltaisenlehdistön lippulaivaksi. Lukija hämmästelee ja raapii päätään. Aamulehden verkkoversio levittelee esille sensaatio-uutisia, jotka lehti pääasiassa poimii toisilta lehdiltä.

Sen uutiset muistuttavat yhä enemmän Seiska- lehden huitaisuja. Ne suuntautuvat suurelta osin sille yleisölle, joka uutisten kommentti-osioissa kommentoi arkiajattelun keinoin lehden antamia ärsykkeitä.

Sitten lehti sulkee kommentoinnin.

Sen jälkeen ihmetellään, että mistä näitä pahnanpohjimmaisia sikiää, julkaistaan uusi hömppäuutinen ja taas kommentoidaan, kunnes suljetaan.

Sama toiminta on levinnyt myös Satakunnan Kansaan. Ehkä se on levinnyt muihinkin Alma Median lehtiin. En tiedä. Ei tee mieli edes tutkia.

Pahinta on kuitenkin se, että Aamulehden verkkosivujen kieli virheellisyydessään ja arkikielisyydessään muistuttaa jo ilotulitusrakettien myyntimainoksia. Niistä pääsemme viikossa eroon, tässä aviisissa se ruokottomuus jatkuu päivästä toiseen.

Ennen oli yleisesti tiedossa se, että erkkolaisen nuoret toimittajat pääsivät NYT- liitteessä purkamaan pahimmat moskat sieluistaan pois niin, että tavallisille ihmisille siitä toiminnasta ei suurta murhetta syntynyt. Alma-Median pitäisi myös perustaa vastaava hiekkalaatikko sille osalle toimittajakuntaansa, joka haparoi vielä uutisvälityksen polulla.

Onneksi en ole riippuvainen ko. aviisista. Minun käy sääliksi niitä oikeistolaisia lehden tilaajia, jotka ovat tottuneet siihen, että Aamulehti ajaa asiassa kuin asiassa Kokoomuksen oikealta puolelta ohi. Nyt näyttää siltä, että Aamulehden kohderyhmäksi on muotoutumassa lukija, joka on entinen taistolainen, entinen demari, entinen persu ja entinen työssäkäyvä. Kohderyhmäksi näyttä valikoituneen joku veikkonieminen.

sama minkä jutun tavaa
jos jonkinlaista löytyy lamaa
keplotella täytyy jotenkin

Ps.

Lyrikan oikeudet eivät missään tapauksessa ole minun. En tiedä, kenen.