>Tammisunnuntai

by Michael Tillman

>

Pohjanmaalla pitävät tänään juhlia sen muistoksi, että tammikuussa 1918 astui voimaan uusi aselakiuudistus, jolla tulityökalujen omistusoikeus siirrettiin venäläiseltä sotaväeltä suomea puhuville maakunnan miehille. Senaatti ei enää siihen aikaan kovin jämäköitä lainsäädäntöliikkeitä kyennyt tekemään. Niinpä toimeen tartuttiin vähän jo ennakoiden.

Pohjalaisia ottaa tietenkin pattiin suunnattomasti se, että Karjalassa aloitettiin vastaavat toimet jo kymmentä päivää aikaisemmin.

Taavetin asemalla kaatui 21. päivä tammikuuta ensimmäinen Saksassa koulutettu jääkäri. Riitaa ja ammuskelua oli syntynyt sen vuoksi, kun valkoiset olivat ottaneet punaisille tarkoitetun asevaunun haltuunsa.

Kolumbus ei siis löytänyt Amerikkaa, eivätkä pohjalaiset aloittaneet sisällissotaa. Norma Jeane Mortenson ei ole Lasse Mårtensonin serkku, eikä aurinko pyöri maapallon ympäri.

Erityisen suosittu tammikuuta koskeva toinen myytti on se, että olutta juomalla voi laihtua. Tämän myytin minulle kertoi hyvä dipl. Insinööri – ystäväni. Menetelmä on kehitetty Otaniemen Jämeräntaipaleella 1970-luvulla.

Ostetaan olutta riittävästi koetarkoitukseen. Jäähdytetään olut + 4 asteiseksi. Juodaan olutta niin paljon kun kyetään. Ihmisen keho joutuu nyt lämmittämään juodun oluen noin 33 astetta ylöspäin. Tämä prosessi vie energiaa enemmän kuin juotu olut sisältää. Ja kas kummaa, ihme on suuri krapulaisen laihduttajan mielessä, kun laskelmissa näyttääkin olevan jotain vikaa.

Hyvin suosittu harhaluulo viime tammikuussa näytti olevan se, että kaikki 5 – 20 -vuotiaat lapset ja nuoret pitää ehdottomasti rokottaa sikalunssaa vastaan.