>Palvelutehtävä

by Michael Tillman

>

Vein aamulla yhdeltätoista taivaan linnuille siemeniä syötäväksi ja tein vähän lumitöitä. Pihaan lennähti pieni parvi jehovan todistajia. Nättejä ja siistejä nuoria naisia ja sitten yksi ala-asteikäinen harjoittelijaneitokainen.

Kysyivät minulta, tunsinko lehteä nimeltä. Sanoin, että kyllä minä tunnen.

Autotallin ovi oli jäänyt auki. Siellä näytti olevan tyhjiä jouluolut- tölkkejä läpinäkyvässä muovipussissa. Vähintään sovelias määrä. Näytti siinä joku kirkkaampikin hylsy olevan. Työnsin ovea jalallani kiinni.

Vanhempi neitokainen tulkitsi sen synnintunnoksi ja syyllisyydeksi siitä, että Tuomaan päivästä asti on tässä huushollissa maattu ryssän kirkossa. Hän rohkeni kaivaa Vartiotorninsa esille.

Sanoin, että tässä talossa on tytär opiskelemassa teologiaa ja vävykandidaatti on pappi. Sanoin vielä, että Vartiotorniin tarttuminen lähentelee tässä pihassa maanpetturuutta.

Nainen kysyi, olenko koskaan edes harkinnut muuta? Kielsin semmoisen. Sitten nainen kysyi, saako pieni tyttö lukea minulle raamatustaan jakeita. Sanoi se tytön nimenkin, mutta suojamuurini taakse en sitä kunnolla kuullut.

Pieni tyttö oli innoissaan ja täynnä hurmiota. Hänen raamattunsa oli pieni taskuraamattu, jonka sai suljettua vetoketjulla. Vetoketju näytti jumittuneen tiukasti johonkin törröttävään jakeeseen. Hänen palvelustehtävänsä näytti jumittuvat siihen.

Minulle tuli pikkutyttöä sääli. Ajattelin, että tuonikäisen tytön pitäisi olla täyttämässä ystäväkirjaa omassa huoneessaan taikka heräilemässä yökylästä parhaan ystävänsä kotona.

Kun pikkutyttö ei saanut sanaansa auki, sanoin, että ei oikeastaan minulle enää kannata lukea, sillä olen jo omat aamusiunaukseni pitänyt.

Toivotin menestystä päivän työhön ja lähdin hakemaan kotikärryillä polttopuita. Näin vaimon yöpaidan vilahtavan makuuhuoneen ikkunassa. Hän ainakin oli saanut herätyksen.

PS.

JE , tervetuloa lukijaksi. Sinun ottamasi Satakunta – aiheiset valokuvat saavat sielun sykkyräiseksi ja hirmuisen koti-ikävän mieleen.. Kuvat jopa tuoksuvat mereltä, kun niitä katsoo. Käyn niitä katselemassa aina silloin, kun muutoin on mahdoton sinnepäin lähteä.